• hr
  • en
  • de
  • it

Olupina katamarana u Mokošici



Nakon požara na austrijskom katamaranu "Mohe" u utorak 10. lipnja nadležne pomorske vlasti su obavile istražne radnje i utvrdile da je do pomorske nesreće na tom plovilu došlo zbog izbijanja požara na pomoćnom pogonskom stroju u jednom trupu plovila.
Obzirom da je konstrukcija plovila od stakloplastike, vrlo brzo je u trupu došlo do razvijanja visokih temperatura, što je prouzročilo izbijanje požara. Inače, u trenutku dojave katamaran se nalazio na oko 20 nautičkih milja južno od Cavtata te je Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru odmah pokrenula akciju spašavanja u koju su se uključili brod Lučka kapetanije Dubrovnik "Danče", avion Obalne straže tipa "Pilatus" i brod Pomorske policije Dubrovnik "Sv.Mihovil" koji je isplovio s vatrogascima.
Katamaran je dužine 16 metara i imao je dva člana posade koji su bili austrijski državljani, od kojih je jedan bio vlasnik jedrilice. Posada je kratko po izbijanju požara pokušala ugasiti vatru koja je izmakla kontroli te su odaslali poruku o pogibelji i prekrcali se u pomoćni gumenjak s motorom.
Udaljili su se na sigurno udaljenost od goruće jedrilice gdje su ih, južno od Cavtata i u hrvatskome području ZERP-a u 12,48 sati pronašli službenici dubrovačke Pomorske policije i neozlijeđene ih ukrcali na svoj brod. Unatoč opasnom nagnuću katamaran nije potonuo nego je, nakon učinkovitog gašenja, u petak 13. lipnja u 15,45 sati počelo tegljenje u Nautički centar Mokošica.
Zbog utjecaja vjetra i morskih struja olupina nije bila na poziciji odakle je odaslan signal o pogiblji ali je u subotu 14. lipnja oko 14,30 sati dovučena u Mokošicu. Tu je izvučena na suho te su stručnjaci mogli obaviti očevid o uzrocima požara.
Djelatnici Lučke kapetanije su uzeli izjave posade i utvrdili da je do havarije došlo zbog izbijanja požara na pomoćnom pogonskom stroju u jednom trupu plovila od stakloplastike, zbog čega se brzo razvila visoka temperatura u trupu, što je pomoglo brzom širenju požara.

Prema riječima glasnogovornika Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture Davida Radasa, komercijalno je tegljenje u ime osiguratelja "Pantaenius- yachtvercisherungen" izvršila dubrovačka podružnica tvrtke Emergensea, a nije nebitan podatak kako nadležni djelatnici Lučke kapetanije Dubrovnik nisu uočili tragove onečišćenja mora.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr