• hr
  • en
  • de
  • it

Olujno jugo zaustavilo trajekte i katamarane

U prekidu su trajektne linije: Split-Vis, Sućuraj-Drvenik i Sumartin-Makarska, katamaranske linije: Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Korčula-Hvar-Split, Split-Bol-Jelsa, Mali Lošinj-Cres-Rijeka i brodska Mali Lošinj-Srakane Vele-Unije-Susak-Mali Lošinj, zbog nepovoljnih vremenskih prilika, javlja jutros HAK.

U Dalmaciji jutros puše jak jugo-istočni vjetar. U Splitu i Dubrovniku puše brzinom od 15 metara u sekundi, u Šibeniku 7, a Zadru 3 m/s.

Promjenljivo do pretežno oblačno povremeno s kišom, osobito prijepodne. Obilnija kiša ponegdje uz grmljavinu očekuje se na srednjem Jadranu i u Lici. Poslijepodne na Jadranu, a navečer i u noći mjestimice u unutrašnjosti prolazno razvedravanje. Vjetar slab do umjeren jugoistočni, poslijepodne će prolazno okrenuti na sjeverozapadni. Na većem dijelu Jadrana jako i olujno jugo i jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka od 7 do 12, na Jadranu i u Slavoniji 14 do 19°C, jutrošnja je prognoza DHMZ-a.

Nakon što je tijekom utorka ujutro protutnjala cijelom Dalmacijom, u utorak poslijepodne ciklona Vedran obrušila se na Split, otoke, Korčulu i Makarsko primorje te donijela velike količine oborina. Do 16 sati najkišnija mjesta bila su Ljubitovica u trogirskom zaleđu te Šolta, a predvečer se centar ciklone prebacio na splitsko područje, ali i Korčulu. U tom gradu u kratko je vrijeme palo čak 74 litara kiše po metru četvornom, a znatne oborine od čak 46 litara po metru četvornom zabilježene su i u Kaštel Gomilici. Obilan pljusak pogodio je i sam Split, pa se u gradu slilo više od 30 litara kiše po metru četvornom. Uz sve to, jaku kišu s grmljavinom i pratilo je i jako jugo te su u primorskim mjestima obale bile prekrivene morem. Još uvijek su u prekidu trajektne linije iz Drvenika i Makarske te velik broj katamaranskih i brodskih linija.

Slično vrijeme po jugu, uz jaku lebićadu nastavlja se i sljedeće dane pa ćemo na sunce i plavo nebo u Dalmaciji pričekati još neko vrijeme.

Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje, a ponegdje ima i magle. Posebice na dionicama autocesta: A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva 2, i A1 između čvorova Otočac i Gospić. Jak vjetar puše na čvoru Gospić na autocesti A1, a mogući su i odroni zemlje i kamenja na cestama u gorju i duž Jadranske magistrale (D8).

Prognoza za Hrvatsku za srijedu:

Pretežno oblačno, povremeno s kišom, glavnina u noći i prijepodne. Obilnija kiša ponegdje uz grmljavinu očekuje se u Dalmaciji, a u Gorskome kotaru uz kišu i snijeg.

Poslijepodne na Jadranu, a navečer i u noći mjestimice u unutrašnjosti prolazno razvedravanje. Vjetar slab do umjeren jugoistočni, poslijepodne će prolazno okrenuti na sjeverozapadni.

Na većem dijelu Jadrana će ajko i olujno jugo slabiti i okretati na jugozapadnjak i sjeverozapadnjak, a na sjevernom Jadranu slaba do umjerena bura i istočnjak, navečer ponovno jugo. Jutarnja temperatura 4 do 8°C, na Jadranu 11 do 16, a najviša dnevna 7 do 12, na Jadranu i u Slavoniji 15 do 20°C.

Do petka nepovoljne biometeorološke prilike

U Hrvatskoj će od 20. do 22. studenog biometeorološke prilike biti nepovoljne, a moguće tegobe kod meteoropata i kroničnih bolesnika bit će slabije izražene u istočnoj Hrvatskoj, priopćio je danas Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Sutra, 20. studenog, nepovoljan vremenski utjecaj će stvarati tegobe meteoropatima i kroničnim bolesnicima. Neki bi se ljudi mogli žaliti na slabije raspoloženje, glavobolju i bolove na mjestima ranijih ozljeda. U istočnoj Hrvatskoj će nepovoljan vremenski utjecaj biti slabije izražen, pa će i tegobe biti slabijeg intenziteta.

U četvrtak, 21. studenog, zbog nepovoljnih biometeoroloških prilika kod meteoropata i kroničnih bolesnika mogu se javiti glavobolja, razdražljivost i tegobe sa snom. Tegobe će biti slabije izražene u istočnoj Hrvatskoj.

U petak, 22. studenog, nastavlja se razdoblje nepovoljnih biometeoroloških prilika. Kod meteoropata je moguća pojava razdražljivosti, umora, glavobolje i tegoba sa snom.

Pojačane tegobe osjećat će i kronični bolesnici. Na istoku Hrvatske će nepovoljan vremenski utjecaj biti slabije izražen pa će i tegobe biti slabijeg intenziteta.

Uz kišu, grmljavinu i olujno juho ciklona Vedran našim će krajevima donijeti još jednu neugodnu pojavu - plimu s jakim lebićem, a plima se očekuje u ranim jutarnjim satima srijede. Najavljuje to Rade Popadić iz Udruge Crometeo pojašnjavajući što će uvjetovati poajvu plime.

- U ranim jutarnjim satima srijede na Jadranu će se naći centar duboke ciklone i ona će oko Velebita s mora ući na kopno. S obzirom da je u Velikoj britaniji druga jaka ciklona to će dodatno pogoršati prilike kod nas, a centar ciklone poklopit će se i s najnižim tlakom. Uz plimu, na moru će biti olujnih udara juga i lebića.

Ovo je tek dio onoga što nam je,baš prema prognozama, donijela ciklona Vedran. Prema očekivanjima kiša je zalila Dalmaciju, najviše je palo u trogirskoj Zagori, 70 litara, na Šolti 50 litara, no i u drugim mjestima palo je makar malo kiše. Oblačno razdoblje s kišom se nastavlja, najavljuje Popadić, krajem vikenda nas očekuje nova ciklona, no i dalje s temperaturama oko 20 stupnjeva. To bi se drastično trebalo promijeniti već na početku slijedećeg tjedna kada nas očekuje pravo zahlađenje, snijeg čak i u nizinama te olujna bura. Za potvrdu ove prognoze valja ipak pričekati kraj tjedan, na kraju krajeva studeni je pa je i zimsko vrijeme sasvim uobičajeno.

Ishodište ciklone u Italiji

Najmanje 17 osoba poginulo je na Sardiniji u olujama i poplavama koje je donijela ciklona. Više osoba se smatra nestalima. Tijekom današnjeg dana u Italiji se očekuje najjači utjecaj ciklone, koja će se osjetiti i u Dalmaciji, za čije je područje Meteoalarm izdao upozorenje jer se očekuje obilnija kiša i olujno jugo. Zbog olujnog juga u prekidu su trajektne linije: Sumartin-Makarska, Split-Vis i Split-Vela Luka-Ubli, kao i katamaranske linije: Ubli-Vela Luka-Hvar-Split te Korčula-Hvar-Split.

Jugo je nekoga ipak obradovalo, a to su surferi koji su se okupili na omiljenom mjestu, splitskoj plaži Žnjan.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr