• hr
  • en
  • de
  • it

Olimpijska regata konačno počinje!

Stigao je trenutak za koji smo se spremali četiri godine. Danas u 12 sati po lokalnom vremenu startat će prvi plov za klasu Finn, u 13.30 zakazan je start prvog plova za klasu Zvijezda. Predviđena su dva jedrenja za obje discipline. Također danas jedre se trening regate za 49er, Laser i Laser Radial koji prvi službeni plov imaju 30. srpnja. Olimpijska regata konačno počinje!

Jučer su finaši i Zvijezde jedrili trening regatu. Marin i Dan Lovrović odlučili su jučerašnji dan ipak iskoristiti za odmor, dok se Ivan Kljaković Gašpić priključio trening regati. Ona nije obvezna, tako da ovisi od jedriličara do jedriličara hoće li je jedriti ili ne.

- Kina je bila vatreno krštenje za cijelu našu generaciju i nije mi bilo lako, tamo sam također svrstan među favorite i tada je to bio veliki teret za mene. Danas četiri godine iskustva više, četiri godine regata i dobrih rezultata je dalo svoj obol u samopouzdanju. Uživat ću jedriti i vjerujem napraviti dobar rezultat - razmišlja Ivan Kljaković Gašpić, kojeg je danas inače intervjuirao i BBC kao jednog od potencijalnih kandidata za osvajanje medalje, ozbiljnog konkurenta prvom pretendentu na zlato Britancu Benu Ainsliu.

Službena premjeravanja jedrilice, provjeru da sva oprema udovoljava propisima, danas su prošli Pavle Kostov i Petar Cupać u 49er-u, kao i Tina Mihelić i Tonči Stipanović u Laser Radialu i Laseru.

Tonči Stipanović smireno ulazi u regatu, kao svjetski viceprvak. Svjetsko srebro osvojio je u svibnju i pokazao svima da je maksimalno spreman za najveći izazov u karijeri.

- Uvijek sam govorio kad jednog dana budem išao na Olimpijske igre da želim tamo napraviti i rezultat. OI je velika stvar samo za sudjelovati, ali evo ovo je svjetsko prvenstvo došlo taman kad je trebalo, ne samo radi mene, nego radi i drugih, da znaju da sam tu, da sam dobar i da me trebaju gledati jednim okom, tako da će njima biti teže, a meni malo lakše - kaže sa smiješkom Tonči Stipanović. Flota Lasera broji 49 natjecatelja. Mnogi će kao prvo ime navesti Australca Toma Slingsbya, peterostrukog svjetskog prvaka u olimpijskom samcu. Svih pet svjetskih zlata osvojio je u prošlih šest godina, no Kina 2008. bila je veliko razočaranje za njega, bio je tek 22. na olimpijskoj regati, što pokazuje dovoljno koliko jedrenje, a naročito na OI, može biti nepredvidljivo. Za očekivati je da će Britanac Paul Goodison također jedriti u vrhu, zatim Novozelanđanin Andrew Murdoch, Šveđanin Rasmus Myrgren, Francuz Jean Baptiste Bernaz, Cipranin Pavlos Kontides, Nizozemac Rutger van Schaardenburg..

U ženskom samcu Laser Radialu 41 je kormilarka. Tina Mihelić ime je koje se ne zaobilazi, kad je riječ o onima koje će jedriti za vrh.

- Malo je drugačiji osjećaj, ali pokušavam razmišljati kao da je normalna regata. Svima su želje velike, pa tako i meni. Naravno, sve ovisi o uvjetima kakvi će nas dočekati, ali bez obzira kakav vjetar bude dat ću svoj maksimum, nadam se dobrom rezultatu - skromna je jedna od najmlađih članica hrvatske olimpijske jedriličarske reprezentacije 23godišnja Tina Mihelić. Kineskinja Xu Lijia predvodi listu potencijalnih osvajača medalja u ovoj disciplini, Nizozemka Marit Bouwmeester prošlu je godinu zaključila kao svjetska prvakinja, Britanka Alison Young pobijedila je regatu Svjetskog kupa prošlog mjeseca u Weymouthu..

Za 49er, ako se vjetar raspuše kako se očekuje, regatna polja OI 2012. bit će veliki izazov. Prošloga mjeseca na vjetrovitim pripremama bilo je puno prevrtanja, štete na jedrilicama, ozljeda..za brzi i atraktivni 49er sve preko 20ak čvorova ekstremni su uvjeti.

- Odradili smo nekoliko treninga, sve ide dobro, Peru još malo muči ozljeda, ali nije strašno. Ta ozljeda nam je omela pripreme i nismo odradili sve što smo htijeli, ali nadam se da je to iza nas. Volimo regatno polje u Weymouthu, i lani na predolimpijskoj regati i ove godine na Svjetskom kupu ovdje smo odlično jedrili, i vjerujem da možemo napraviti dobar rezultat ovdje - razmišlja Pavle Kostov. Australci i ovdje imaju prvog favorita, četverostruke svjetske prvake Nathana Outteridgea i Iana Jensena. Niz imena nastavljaju Španjolci Martinez/Fernandez, Britanci Morrison/Rhodes, Novozelanđani Burling/Tuke, Danci Lang/Norregard..

 Izvor: http://crosailingteam.hjs.hr