• hr
  • en
  • de
  • it

Olimpijska 2012. - godina izazova

Aktualne vremenske prilike ograničile su i pripreme jedriličara mahom na trening na suhom, u teretanama. Sezona u olimpijskoj godini kreće sa Split Olympic Sailing Weekom, ujedno i Prvenstvom Hrvatske za olimpijske klase od 7. do 11. ožujka.
Vremenske prilike utjecale su i na plan priprema najboljih hrvatskih jedriličara, koji su tako silom prilika morali odustati od morskog dijela treninga i koncentrirati se praktički isključivo na trening na suhom. Srećom, ovaj dio godine ionako je uobičajeno posvećen ponajviše kondicijskoj pripremi, pa utoliko niske temperature ipak neće previše utjecati na zamišljeni plan rada.

Šime Fantela i Igor Marenić, osvajači bronačne medalje u klasi 470 sa Svjetskog prvenstva u Australijii krajem 2011., putuju uskoro za Španjolsku gdje će na morskim pripremama provesti veći dio veljače i ožujka.
- Nakon mjesec dana odmora odradili smo desetak dana visinskih priprema na Velebitu, to je za nas uvijek nekako početak sezone. Za morski dio priprema odlučili smo se za topliju Španjolsku zajedno s našim sparing partnerima. Ono što je najvažnije je da smo zdravi i nadam se da će tako i ostati. Treba sad pažljivo tempirati formu, očekuje nas prije Olimpijskih igara i SP i EP i puno regata Svjetskog kupa. - razmišlja Šime Fantela. Veliki, ali slatki, ispit je pred Igorom Marenićem, krajem veljače brani diplomski rad na Geodetskom fakultetu u Zagrebu.
Ostali hrvatski olimpijci pripremat će se mahom kući do Prvenstva Hrvatske i Split Olympic Sailing Weeka, koji će od 7. do 11. ožujka ugostiti jedriličare iz brojnih europskih zemalja.
- Prijave uredno pristižu i ne sumnjamo da će Split Olympic Sailing Week i ove godine biti vrlo posjećena regata, sa zanimljivim imenima koja će stići na pripreme u naše, nadamo se tada ipak toplije vode. Ove godine SOSW je ujedno i Prvenstvo Hrvatske za olimpijske klase. JK Labud izrazio je želju ugostiti državno prvenstvo, a mi smo bili mišljenja da u olimpijskoj godini nema smisla PH održati u njegovom tradicionalnom terminu krajem listopada, što bi bilo nakon OI, kada će većina jedriličara uzeti zasluženi odmor. Želja nam je da SOSW raste kako na međunarodnoj sceni, tako i na hrvatskoj - kazao je sportski direktor HJS-a Marko Mišura.
Kalendar natjecanja je kao i uvijek u olimpijskoj godini iznimno zgusnut, jer se sva svjetska prvenstva i većina europskih moraju stisnuti do Olimpijskih igara. Za razliku od predolimpijske godine u kojoj se svjetska prvenstva svih olimpijskih klasa održavaju istovremeno na jednom mjestu, kao što je to bilo lani u prosincu u Australiji, u olimpijskoj godini se svako SP jedri zasebno. Svjetska prvenstva 2012. nose zadnjih 25 % od ukupno 380 mjesta koliko ih je rezervirano za jedrenje na OI. Za svaku disciplinu je broj preostalih mjesta različit, uglavnom je riječ o zadnjih 5-6 olimpijskih akreditacija. Prvo ovogodišnje SP je već iza nas, ono u dvobojskom jedrenju, na kojem u Miamiu nije bilo hrvatskih predstavnika. Slijedeći će za svjetske medalje i zadnje olimpijske norme jedriti daskaši, u ožujku u Španjolskoj. Većina svjetskih prvenstva je u svibnju. Početkom svibnja Laseri će se okupiti u njemačkom Boltenhagenu, Zvijezde u francuskom Hyeresu, a 49eri u hrvatskim vodama u Zadru. U drugoj polovici mjeseca u španjolskoj Barceloni se jedri SP klase 470, u britanskom Falmouthu nadmetat će se finaši, dok će Laser Radiali isploviti na regatno polje u njemačkom Boltenhagenu. Hrvatski jedriličari pokušat će ispuniti norme za OI u još dvije discipline, u Zvijezdi (Marin Lovrović i Dan Lovrović, Mate Arapov i Ante Šitić, Marin Mišura i Tonko Barač) i ženskom 470 (Enia Ninčević i Romana Župan).
Značajan dio priprema svim olimpijcima će biti Skandia Sail for Gold regata početkom lipnja, u Weymouthu i Portlandu, na poprištu olimpijske regate. Hrvatska reprezentacija rezervirala je prostor i termine za trening u Velikoj Britaniji i tijekom proljeća, sukladno planu svakog pojedinačnog olimpijca od zasad osam potvrđenih.

Izvor: www.hjs.hr