• hr
  • en
  • de
  • it

OI: Stipanović i dalje treći!

Vrlo neizvjestan plov za odličja za klasu Finn očekuje nas u nedjelju. Ivan Kljaković Gašpić je jedan od četvorice kormilara koji će jedriti za broncu. Nakon deset jedrenja je peti. Tonči Stipanović u Laseru tri plova do kraja i dalje je izvrstan treći. Nakon deset održanih jedrenja u Finnu sve će svesti na nedjelju i 30ak minuta plova za odličja za deset najboljih. Tko će osvojiti koje odličje još uvijek je velika nepoznanica. Prilično je sigurno da će zlato uzeti ili Danac Jonas Hogh Christensen ili Britanac Ben Ainslie, i dalje vodeća dvojica, no njihova bodovna prednost ispred kormilara na trećem mjestu nije toliko velika da bi mogli jedriti svoju privatnu regatu i ne osvrtati se na nikog drugog. Čak četiri kormilara u igri su za broncu, a u nekim matematičkim kombinacijama trećeplasirani Nizozemac Postma može napasti i sami vrh. Svih deset finalista vrlo su iskusni. Ivan Kljaković Gašpić zaostaje pet bodova za Nizozemcem, ima isti broj bodova kao Francuz Lobert na četvrtom mjesti, a Slovenac Žbogar ima dva boda više od našeg kormilara.

- Jedva stojim na nogama, ali dobro je, sve je to još uvijek ok. Bodovi su blizu, plasman po meni trenutačno nije ni važan, ustvari draže mi je da je tako, nego da sam u nekoj situaciji da imam nekoliko bodova prednosti i da mi pušu za vratom i ogroman pritisak. Možda će ovako biti malo jednostavnije za jedriti plov za odličja. - razmišlja Ivan. Sutra je dan odmora za finaše, uoči uzbudljivog nedjeljnog plova za odličja. U nedjelju se dijele medalje i u klasi Zvijezda, koja je također odradila deset jedrenja. Deset finalista na prvom mjestu predvode Britanci Percy i Simpson. Marin i Dan Lovrović završili su natjecanje na 16. mjestu.

Težak dan imao je i Tonči Stipanović u Laseru. Velika borba vodila se u ovoj velikoj floti, koja je danas jedrila na dva polja najbliža obali, pa stoga i sa najpromijenjivijim vjetrom. Stipanović je i dalje na izvrsnom trećem mjestu, međutim s današnjim osmim i 13. ulazom nije zadovoljan. Vodstvo je preuzeo Australac Tom Slingsby.

- Šteta što je prvi odmaknuo u bodovima, ali ništa još nije gotovo, još imamo dva plova prije plova za odličja. Dobro je što još uvijek imam prednost u odnosu na ostale i nadam se da će sutra biti bolje - kritičan je Tonči.

Odlično otvaranje regate za Eniu Ninčević i Romanu Župan u ženskom 470. U svom premijernom nastupu na olimpijskim igrama nakon prva dva plova nalaze se na jako dobrom devetom mjestu.

- Jedrile smo u potpunosti bez nervoze, bilo je stvarno dobro, pogotovo u prvom plovu, tako da smo jako zadovoljne prvim danom. - rekla je Romana.

Šime Fantela i Igor Marenić u muškoj konkurenciji iste discipline imali su solidan dan, no, još uvijek ne onakav kakav priželjkuju. 16. su nakon četiri jedrenja.

- Imamo problema s brzinom, taktički smo sve dobro odradili, ali nismo imali brzinu i ne znamo zašto je tako, moram sad dobro pregledati brod da vidimo u čemu je problem - kazao je Šime.

Kostov i Petar Cupać su zasad 17. u četrdesetdevetki, Tina Mihelić zauzima 17. mjesto u Laser Radialu.

Izvor: http://crosailingteam.hjs.hr