• hr
  • en
  • de
  • it

OI: Stipanović četvrti

Skoro dvije medalje, ali nažalost samo skoro. Nedostajalo je sportske sreće jučer i danas u finali za Finn i Laser. Tonči Stipanović je zauzeo četvrto mjesto u Laseru. Šime Fantela i Igor Marenić pobijedili su danas osmi plov za 470.
Pune je tuge bilo danas u taboru hrvatske olimpijske jedriličarske reprezentacije. Drugi dan zaredom pratili smo šokantni rasplet situacije u plovu za odličja. Umjesto dvije medalje oko vrata nažalost nijedna. Oporavili su se nekako hrvatski jedriličari od jučerašnjih šokova u finalu za Finn, u kojem je Ivan Kljaković Gašpić imao dobru prigodu uzeti broncu, no ostao je ipak na petom mjestu. Tonči Stipanović je odradio sjajno prvu polovicu plova za odličja, bio je ispred konkurenta za broncu, Šveđanina Myrgrena, međutim na okretu druge oznake Šveđanin ga je prošao. Tonči ga je uspio uhvatiti na okretu zadnje oznake prije ciilja, dakle kojih 100tinjak metara prije cilja, međutim u tom trenutku je dobio penal radi pumpanja, morao je odraditi kazneni okret i tu je medalja otišla. Osmo mjesto u plovu za odličja za hrvatskog kormilara, šesto za švedskog, donijelo je medalju Švedskoj, a četvrto mjesto Hrvatskoj.
- Totalno sam razočaran, bio sam spreman, nikad spremniji. Čudan je ovo osjećaj. Stvarno nimalo sreće nisam imao na ovoj regati. I taj penal, pa tko dobija penal na 20 čvorova vjetra, još uvijek ne mogu vjerovati da su mi ga dali. Nakon cilja išao sam pitati suce zašto, jer se to smije, ali samo su dali gasa i otišli. U cijeloj svom životu dobio sam možda tri penala i evo sad ovdje - kazao je potreseni Stipanović. Nakon regate Myrgren je imao i saslušanje pred žirijem, premjerači su uložili prosvjed da je nepropisno koristio dio opreme. Šveđanin je na saslušanju priznao da je skrivio jarbol, a suci su odlučili da kazna nije potrebna, pa se rezultati nisu promijenili. Zlato je osvojio Australac Tom Slingsby, a srebro Cipranin Pavlos Kontides.
S ovim rezultatom Stipanović sad dijeli prvo mjesto na ljestvici najboljih rezultata hrvatskog jedrenja na OI s Karlom Kuretom, koji je 2004. u Ateni također bio četvrti, u klasi Finn.
Dobre su vijesti da su Šime Fantela i Igor Marenić pobijedili osmi plov za 470. Nakon devet jedrenja su deveti, 15 bodova do trećeg mjesta, što je dostižna razlika. Sutra imaju još dva plova, devetog kolovoza na rasporedu je njihov plov za odličja.
- Bilo je teško danas. Prvi plov baš smo namučili, dobro smo krenuli, ali u stranici u vjetar smo pogriješili sve što smo mogli, baš smo ljuti na sebe. Brzina nam je isto bila malo problematična, ali nećemo svaljivati sve na to, nego na sebe, što prije zaboraviti taj prvi plov. U drugom se vjetar razvio, stabilizirao, dosta pojačao. Na startu smo ostavili konkurenciju i ušli prvi. Ostaje još jedan dan, nadamo se da ćemo odvoziti isto kao ovu danas zadnju i nadat se najbolje, to je sve što nam je ostalo. Trudimo se svaki dan i trudit ćemo se, nismo na sto posto, ne znamo što je, ali sutra je novi dan i idemo iz sve snage - kazao jer Šime Fantela

Danas je regata završila za Pavla Kostova i Petra Cupaća u četrdesetdevetki. Zauzeli su 17. mjesto.
- Nismo zadovoljni s našim rezultatom ovdje, dosta smo se spremali, bili smo uvjereni da smo spremni za prvih deset, ali ispalo je drugačije. Stvarno su jako teški uvjeti bili, nećemo se izvlačiti na Perinu ozljedu koja nas je malo zaustavila prije OI. Jednostavno nisu nam se neke stvari posložile i nismo dobro završili, eto. - kritičan je Pavle Kostov.
Podijeljene su medalje i u ženskom samcu. Olimpijska pobjednica je Kineskinja Xu Lijia, srebro je osvojila Nizozemka Marit Bouwmeester, dok je bronca pripala Belgijki Evi Van Acker.
Veći dio hrvatske jedriličarske reprezentacije završio je svoj nastup. Jedno četvrto i jedno peto mjesto zasad. Na moru narednih dana ostaju još naši dvojci u 470, Fantela/Marenić i Ninčević/Župan. Djevojke su danas imale dan odmora, zasad su 14., u naredna četiri plova pokušat će se izboriti za top deset i plov za odličja, što bi bio izniman uspjeh, s obzirom da su se kao predposljednje kvalificirale na OI.

Izvor: http://crosailingteam.hjs.hr