• hr
  • en
  • de
  • it

OI: Još malo pa gotovo

Hrvatska olimpijska jedriličarska reprezentacija sutra će završiti svoj nastup na OI 2012. Još nam je jedan plov preostao, Šime Fantela i Igor Marenić ulaze kao osmi u plov za odličja za klasu 470. Enia Ninčević i Romana Župan zauzele su 17. mjesto u ženskom 470.

Olimpijska regata približava se kraju, veći dio flote je otputovao kući, marina se već solidno ispraznila. Na rasporedu su još plovovi za odličja za muški i ženski 470, te polufinale i finale u dvobojskom jedrenju. Sutra će se znati pobjednici u muškom 470, u petak u ženskom 470, u subotu će posade u dvobojskom jedrenju zaključiti olimpijsku regatu 2012.
S obzirom da su danas natjecanje završile Enia Ninčević i Romana Župan, za nas će OI 2012. završiti sutra s plovom za odličja u muškom 470, gdje nastupaju Šime Fantela i Igor Marenić. Fantela/Marenić ulaze u plov za odličja kao osmi, mogu napredovati u poretku. Kako su jučer kazali cilj im je ostvariti bolji plasman nego u Kini 2008., gdje su bili deveti.

Ninčević/Župan su zauzele 17. mjesto, isto kao i Tina Mihelić u Laser Radialu, i Pavle Kostov i Petar Cupać u 49er-u. Za Eniu i Romanu već je sama činjenica da su ovdje ispunjenje misije, jer, kako smo već isticali, hrvatsko jedrenje nikad dosad nije imalo predstavnice u ženskom dvojcu na OI. Također valja istaknuti činjenicu da su Ninčević/Župan jedina ženska posada uopće koja u Hrvatskoj jedri u dvojcu.

- Danas nije išlo dobro, voljele bi da su zadnja dva plova prošla bolje. Ovo su naše prve Olimpijske igre, naravno da moramo još puno učiti, ali sve u svemu smo zadovoljne. Sad ćemo se malo odmoriti, a onda krenuti raditi i trenirati za RIO 2016. Čestitamo cijelom našem teamu na nastupu i rezultatima - kazale su Enia i Romana. Flotu ženskog 470 predvode Novozelanđanke Aleh/Powrie i Britanke Mills/Clark s istim bodovima. Zanimljivo će biti nadmetanje i za broncu, zasad su treće Nizozemke Westerhof/Berkhout.
Danas su podijeljene medalje u 49er-u. Poredak prve trojice je identičan poretku na SP-u jedrenom u Zadru u svibnju. Olimpijski pobjednici su Australci Outeridge/Jensen, srebrni su Novozelanđani Blair/Tuke, a brončani Danci Noregaard/Lang.
Na ljestvici osvajača medalja u jedrenju na OI prvo mjesto je s dva zlata preuzela Australija. Najviše odličja i dalje imaju Britanci, tri, od toga jedno zlato. Od 63 zemlje koje nastupaju medalje je zasad osvojilo njih 13. Veliki šok danas za Amerikance, zadnja njihova nada za medalje u jedrenju je nestala, tako da će nacija koja u povijesti olimpijskog jedrenja ima 59 odličja, i koja zauzima drugo mjesto na ljestvici osvajača medalja na OI u jedrenju, otputovati kući ovoga puta bez ijednog odličja.

Izvor: http://crosailingteam.hjs.hr