• hr
  • en
  • de
  • it

OI – U Finnu napeto do krajnjih granica!

Uzbudljiv dan na regatnom polju klase Finn, a još zanimljiviji je pred nama. Ivan Kljaković Gašpić treći je tri plova do kraja! Danac Jonas Hogh Christensen i Britanac Ben Ainslie, ako ne bude većih iznenađenja sutra, najvjerojatnije će odmjeriti snage za zlato, a čak četiri kormilara u igri su za broncu, kojoj je zasad najbliži Kljaković Gašpić. Sedmi i osmi plov finaša danas obilovali su uzbuđenjima, prevratima, pa i prevrtanjima najiskusnijih poput Španjolca Rafaela Trujilla ili vodećeg Danca Jonasa Hogha Christensena. Iz stranice u stranicu kormilari su se borili za svaki metar i nitko iz vrha poretka zapravo nije napravio veći podbačaj, iako je Christensen doduše imao svoj najslabiji dan dosad. Ivan Kljaković Gašpić odradio je vrhunski prvi plov, ušao treći u cilj, u drugom se morao malo izvlačiti, no opet je bio odličan sedmi u cilju.
- Dosta sam umoran, iscrpljen, sad brzo nešto jesti, pa kod fizioterapeuta i na spavanje, odmoriti za sutrašnji važan dan. Na kraju će se vidjeti tko je najspremniji fizički i psihički. Nadam se da ću pokazatin što znam i što mogu, kao i ovih prethodnih dana. Nekako sam miran i staložen, opušten, u tom stilu ću i nastaviti pa kako Bog da, ja se nadam da ćemo biti zaista zadovoljni - kazao je vidno umoran Ivan.
Još su samo dva plova preostala prije plova za odličja za deset najboljih petog kolovoza. Sutrašnji deveti i deseti plov olimpijske regate za Finn bit će prava borba živaca. Stanje s bodovima je slijedeće:

1. Jonas Hogh Christensen (DEN) 18 bodova 2. Ben Ainslie (GBR) 21 bod 3. Ivan Kljaković Gašpić (CRO) 34 4. Johnatan Lobert (FRA) 37 5. Jan Pieter Postma (NED) 39 6. Vasilij Žbogar (SLO) 41 7. Tapio Nirkko (FIN) 48 ....

Danas su startali i Šime Fantela i Igor Marenić u klasi 470, nažalost diskvalificirani su na prosvjedu u prvom plovu dana, što ih je srušilo u poretku na 22. mjesto.
- Ista situacija kao u Australiji na Svjetskom prvenstvu u prosincu, Novozelanđani su prosvjedovali da smo spinakerom dotaknuli glavu njihovog flokiste, odnosno da im nismo dali prostora kako pravilo zahtijeva. Nije bilo nikakvog dokaza, nikakve snimke, bili smo riječ na riječ i suci su dosudili u njihovu korist, što nas je jako iznenadilo, inače se prosvjedi kad je samo riječ jedne posade protiv druge odbacuju. - ispričao je Igor Marenić. Naša posada je sad u prilično nezavidnoj situaciji, nemaju prava na grešku i za pravi rezultat moraju praktički do kraja regate jedriti besprijekorno. Neće im biti jednostavno. Poveli su Britanci Patence i Bithell.

Osmi plov regate za četrdesetdevetku bio je najbolji nastup Pavla Kostova i Petra Cupaća dosad, bili su odlični četvrti. Nakon osam jedrenja su 16. Četrdesetdevetka ima više plovova od ostalih disciplina, ukupno 16. Na prvom mjestu su Australci Outteridge i Jensen. U klasi Zvijezda vode Britanci Percy i Simpson, a Marin i Dan Lovrović su 16. u Zvijezdi, za našu posadu natjecanje će sutra završiti. Luka Mratović je 22. na dasci, i za njega jedan lijepi ulaz danas, 11. mjesto u šestom jedrenju za daskaše. Nakon dana odmora sutra se na regatno polje vraćaju laseraši, među kojima je Tonči Stipanović zasad također odličan treći. Stipanović ima dosta čvrstu poziciju, no puno je još bodova u igri.
Sutra hrvatske jedriličare pratimo u sedam disciplina, svi jedre osim Luke koji ima dan odmora. Sutra je prvi dan jedrenja za Eniu Ninčević i Romanu Župan u ženskom 470.

Izvor: http://crosailingteam.hjs.hr