• hr
  • en
  • de
  • it

Odustajemo od brodova-spalionica

Ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy u pismu dubrovačkom Zelenom forumu potvrdila je kako je Ministarstvo odbacilo ideju o brodovima spalionicama jer je u suprotnosti s međunarodnim konvencijama o zbrinjavanju otpada.
Holyno pismo odgovor je na "prosvjednu notu" koju su zeleni uputili ministrici nakon zaustavljanja projekta izgradnje županijskog Centra za gospodarenje otpadom Dubrovačko-neretvanske županije u Lučinu razdolju blizu Malostonskog zaljeva.

Ljubitelji čistog okoliša s krajnjeg juga u pismu su pozdravili stopiranje središnjeg deponija u kraškom području i ujedno zamolili pojašnjenje ministričine izjave kako je za Dubrovačko-neretvansku županiju najbolje rješenje brodska spalionica.
- Naše ekološke udruge bez iznimke se protive spalionicama smeća na kopnu i moru zbog stvaranja opasnih i kancerogenih plinova - podsjetili su iz Zelenog foruma.
Ministrica Holy poručila im je kako novi Zakon o otpadu donosi obvezu primarne selekcije radi reciklaže i daljnje obrade dijela otpada.

- U postupku selekcije 30 do 40 posto otpada termički će se obraditi u spalionicama komunalnog otpada ili u cementarama, dok će ostatak u reciklažu. Tako će biti i s otpadom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji - obećala je Mirela Holy i potvrdila kako pokušava zaustaviti i projekt Hidroelektrane Ombla, makar za to nema instrumente:
- Reviziju projekta već rade tri nezavisna stručnjaka. Na temelju njihovog mišljenja predložit ćemo Vladi kako se odrediti prema sudbini ovog projekta. Ponovno naglašavam, Ministarstvo nema instrumente za zaustavljanje HE Omble. To može samo Vlada kao vlasnik HEP-a koji je investitor projekta - zaključila je ministrica Holy.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr