• hr
  • en
  • de
  • it

Odsukavanje brodova s Marjana koštat će preko 130 tisuća kuna

Tri "raspuštena" broda "Splitske plovidbe" koja su se u četvrtak otrgnula s mrvog veza ispred tvornice cementa u Kaštel Sućurcu i jučer se nisu pomaknula sa stjenovitih plićaka u blizini marjanske Prve vode, kamo su stigli "Krka" i "Orebić", te s pozicije u Slatinama na Čiovu, gdje je svoju Odiseju skončao otpisani "Vranjic".
Kompanija je angažirala dva "Brodospasova" tegljača koji će, kada se stiša bura, uzeti trojac u tegalj i vratiti ih na vez na drugom kraju zaljeva.
- Brodovi su nasukani i dok traje jaka bura nemoguće je bilo što poduzeti što se tiče odsukavanja. Budući da zbog nepovoljnih vremenskih prilika nije bilo drugih plovila na moru, tri broda bez posade nisu ugrožavala sigurnost prometa - kazao nam je Davor Vidan, lučki kapetan.
No, nesvakidašnja situacija nametnula je pitanje koliki su troškovi spašavanja triju raspremljenih brodova, tko će ih snositi, te tko je odgovoran zbog ugrožavanja sigurnosti pomorskog prometa. Prema važećem cjeniku, sat "asistencije" jednog tegljača izvan lučkog akvatorija košta 1000 eura.
Dakle, uz pretpostavku da će po jednom nasukanom brodu biti potrebna dva remorkera, koja bi trebala raditi najmanje tri sata, dolazimo do ukupnog iznosa od čak 6000 eura troška za jedan brod "Splitske plovidbe", odnosno ukupno 18.000 eura.
Kako kazuju upućeni, troškove spašavanja trebao bi snositi vlasnik brodova.
- Svi su odgovorni iz tvrtke na terenu. Brodovi imaju uredne sve papire i nikakvih nepokrivenih troškova neće biti - kratko su nam poručili iz Uprave "Splitske plovidbe".
Budući da su brodovi bili na mrtvom vezu, upućeniji u problematiku upozoravaju kako troškove akcije spašavanja može snositi i vlasnik veza ispred tvornice cementa "Sveti Juraj", a to je Lučka uprava Split.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr