• hr
  • en
  • de
  • it

Održivi otok Murter

Udruga Argonauta je krajem rujna 2014. sa Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje (SAFU) potpisala ugovor za provedbu projekta "Oživljavanje lokalnih tradicijskih praksi održivog korištenja resursa otoka Murtera i njegove prirodne regije". Sredstva su odobrena u sklopu IPA programa - Supporting CSOs in Development of Partnerships for Sustainable Use of Protected Areas in Croatia, Including Potential NATURA 2000 Sites. Ukupna vrijednost projekta je 99.469,61 EUR. Od toga Europska unija financira 89.522,65 EUR, a 1.292,87 EUR Ured za udruge Vlade RH. Ostatak će financirati organizacije korisnice projekta iz svojih proračuna.
Glavni cilj projekta jest jačanje kapaciteta i uloge organizacija civilnog društva u održivom korištenju i zaštiti prirodne i kulturne baštine zaštićenih područja otoka Murtera i njegove prirodne regije (Nacionalni park Kornati, Park prirode Vransko jezero-Modrave i NATURA 2000 područja otoka Murtera). Aktivnosti ovog projekta koncipirane su tako da taj cilj ostvare kroz dosljednu upotrebu tradicionalnih djelatnosti poput drvene brodogradnje, maslinarstva, suhozidne gradnje isl. jer su upravo tradicionalne djelatnosti ujedno i održivi način korištenja i zaštite resursa prirodne i kulturne baštine.
Projekt uključuje edukativnu radionicu procjene ekonomske vrijednosti usluga ekosustava Murter/Vransko jezero/Kornati, mini studijski posjet gradu Komiža na otoku Visu, preplatu na znanstvene časopise za korisničke organizacije, radionice (volonterske radne akcije) revitalizacije tradicionalnih krajolika i vještina održivog korištenja resursa, kreiranje pilot turističke ture kroz zaštićena područja (Vransko jezero/Modrave/Colentum/Betina/Kornati), radionice planiranja participativnog upravljanja prema modelu ekomuzeja, razvijanje alata za strategiju održivog korištenja resursa odnosno izradu dokumenta akcijskog plana. Konkretno kroz tri radne volonterske akcije obnavljati će se suhozidi kao element koji spaja/premošćuje prostor i to na Modravama, na arh. nalazištu Colentum u Murteru te na Kornatima. Dvadeset najvjernijih i najvrijednijih sudionika projektnih aktivnosti biti će nagrađeno studijskim putovanjem u Provansu u Francuskoj koje se planira za ožujak 2015.
Koordinator projekta jest udruga Argonauta, a partneri su JU PP VRANSKO JEZERO, udruga MODRAVE BETINA-MURTER, udruga 4 GRADA DRAGODID iz Komiže te udruga FENIKS iz Murtera. JU NP KORNATI sudjelovat će u projektu kao suradnik. Projekt se provodi u razdoblju od 18 mjeseci počevši od kraja rujna 2014. godine.


Kontakti: Luka Ježina, voditelj projekta (mob: 0914033033.), Norma Fressel, koordinatorica projekta (mob: 0912323099)