• hr
  • en
  • de
  • it

Odisejeva špilja

Doživiš brodolom, nađeš se u podivljalom moru, doplivaš do prve spilje i dočeka te lijepa božica ljepote, tišine i mira Kalipso...Izgleda super na prvi pogled, ali kasnije shvatiš da se nalaziš na začaranom otoku - i to baš Mljetu.

Legenda kaže, kada se starogrčki junak Odisej vraćao kući nakon dugogodišnjeg pustolovnog lutanja morima, dogodila mu se među ostalim i takva nezgoda da mu je u oluji potonuo brod, pa ga je more bacilo na začarani otok Ogigiju, koji je bio kraljevstvo lijepe vile Kalipse. Tu je veliki i mudri ratnik podlegao čarima neodoljive božice i ljepotama njezina otoka, za koji legenda kaže: »... bio je to najljepši otok svih mora i oceana ...«
Jer, epski opis ljepota podneblja, pitomih morskih uvala, kristalnih pećina i žala toga mitskog otoka Ogigije podudara se s jedinstvenim ljepotama Mljeta, kakvima se ne odlikuje nijedan drugi otok u Sredozemlju. Po grčkomu mitu nimfa Kalipsa, kći Atlantova, koja se nastanila na legendarnoj Ogigiji, vezala je uza se Odiseja, kojeg je uvjeravala da će ga učiniti vječno mladim i besmrtnim ako se njome oženi.

Prvi susret Odiseja i Kalipse se dogodio baš u Odisejevoj špilji na otoku Mljetu. Špilja se nalazi se na južnoj obali otoka, kod Babinog Polja.
Ulazak s morske strane je širok 4 do 5 metara, a iznad razine mora samo 1 do 1,5 metar. Dubina mora u tunelu špilje je 8 do 10 metara, sam tunel dugačak je oko 20 metara. Pristup s kopna je moguć preko vrlo strmih improviziranih stuba. U špilju se može ući plivajući ili manjim čamcem. Ako plovite u tom akvatoriju obilazak špilje je pod obavezno.


Špilja je udaljena od marine u Dubrovniku oko 25 milja. Za ovu priliku nudimo sve raspoložive jedrilice iz Dubrovnika u trećem tjednu srpnja:

Cijene u ponudi su izražene u Eurima. Za plaćanje u kunama se obračunava prema srednjem tečaju HNBa na dan uplate.Transit log i završno čišćenje se plaćaju prilikom dolaska na plovilo osoblju charter baze. Osim toga, potrebno je platiti boravišnu pristojbu 7 kuna/po danu/po osobi, prijavu za regatu. Sigurnosni depozit se može se položiti u slipovima kreditnih kartica ili u gotovini. 

Ponuda je napravljena u booking sustavu http://search.macrocruise.com/ 

Informacije i rezervacije:
Tel/faks: 00 385 1 3366417
Mob: 00 385 91 5603433
E-mail: info@macrocruise.com