• hr
  • en
  • de
  • it

Odbojka na pijesku u Poreč dovodi 15.000 turista

Pravi sportski spektakl, u rangu rovinjskog Air racea ili umaškog ATP-a, odbojkaški turnir Swatch Beach Volleyball Major Series pod patronatom Međunarodne odbojkaške federacije, najavljen je u srijedu u uvali Peškera gdje će se glavni sportski susreti odvijati početkom lipnja, točnije od 2. do 7. lipnja.
U Poreč će tako upravo uoči glavne turističke sezone stići ponajbolji svjetski odbojkaši (32 tima u muškoj i ženskoj konkurenciji) koji će imati priliku izboriti nastup na Olimpijskim igrama 2016. godine u Rio de Janeiru, a očekuje se da će porečki događaj čiji nagradni fond iznosi 800 tisuća kuna privući 15 tisuća posjetitelja. Na Peškeri će se postaviti stadion s pet tisuća sjedećih mjesta, a na raznim mjestima po Poreču dodatnih pet pomoćnih igrališta. Poreč će biti prva u nizu ovogodišnje odbojkaške serije, a nakon njega slijede susreti u Stavangeru (Norveška), Gstaadu (Švicarska) i Fort Lauderdaleu (SAD).
- Pitali su me sponzori zašto je odabran Poreč, na što sam im odgovorio zato jer je to jedna od najljepših destinacija u svijetu. Na posljednjoj turneji bio sam u Quebecu, San Diegu, Panami, Miamiju, sve su to uzbudljiva mjesta, ali s visokim neboderima nalikuju jedan drugom, dok ovdje imamo stari grad s bogatom tradicijom. Mislim da ovo mjesto nitko neće zaboraviti, kazao je glavni direktor tvrtke Beach Majors Hannes Jagerhofer. Odbojka na pijesku mladi je olimpijski sport (od Atlante 1996. godine) u usponu, a mnogo se očekuje od Olimpijade u Riju, pa samim time i ovaj događaj s kojeg se odbojkaši mogu plasirati u Brazil dodatno dobiva na težini, kazao je Jagerhofer dodavši da na sličan događaj u Klagenfurt dolazi 55 tisuća posjetitelja svake godine te da takvu mogućnost vidi u Poreču. Pohvalama domaćinstvu se pridružio Vincente Araujo iz Međunarodne odbojkaške federacije (FIVB).
- Odlično je imati novu lokaciju na odbojkaškom kalendaru. Otkad sam počeo igrati odbojku na pijesku nikad nisam uspio posjetiti Hrvatsku, a ni kad sam bio mlađi roditelji me nikad nisu poveli na ljetovanje ovdje, pa sam zaista sretan i veselim se povratku u lipnju, kazao je umirovljeni olimpijski prvak u odbojci na pijesku Julius Brink iz Njemačke otkrivši da ga nazivaju mnogi svjetski poznati odbojkaši raspitujući se o novoj destinaciji.
- Vjerujem da će vizura naše starogradske jezgre biti prekrasna slika koja će otići u svijet, kazao je porečki gradonačelnik Edi Štifanić napomenuvši da su s Turističkom zajednicom tražili događaj koji bi promovirao grad kao sportsku turističku destinaciju te doveo goste izvan glavne sezone što vjeruje da će s ovom manifestacijom uspjeti.
- Pred i posezona su idealne za sportska natjecanja, a infrastrukturu koju je Poreč izgradio treba uposliti i maksimalno iskoristiti, kazao je ministar turizma Darko Lorencin dodavši da su ovakvi globalni događaji jedan od najboljih puteva za takvo što. Kao i gradonačelnik Štifanić Lorencin je naglasio važnost suradnje javnog (državna, županijska i lokalna uprava) i privatnog sektora (Valamar, Plava laguna), kao i pozdravio uključenje Poreča u turistički program cjelogodišnjeg turizma "Hrvatska 365". "Našim sportašima koji su u procesu olimpijskih kvalifikacija ovo je trenutak da lakše naprave iskorak i da dođu do cilja - Olimpijskih igara u Riju", kazao je predsjednik Hrvatskog odbojkaške udruge Zdeslav Barač. "Velika mi je čast da se sve ovo događa u Poreču. Velika je to stvar za Istru i za promociju cijele Hrvatske, njenog turizma, sporta i noćnog života", kazala je pulska odbojkašice Antea Tadić, članica hrvatske odbojkaške ekipe koje su u srijedu još predstavljali Maja Roško, Ivan Zeljković i Filip Silić.

Izvor: www.glasistre.hr