• hr
  • en
  • de
  • it

Od sutra CBS u Splitu

Croatia Boat Show, koji će se u mandraču pred splitskom Lučkom kapetanijom održati od 17. do 23. travnja, ni ove godine se neće približiti zlatnim vremenima od 2006. do 2008., kad su spektakularne jahte zauzimale cijeli sjeveroistočni dio gradske luke. Kako je u petak na konferenciji za novinare rekao direktor Profectusa i CBS-a Vicenco Blagaić, dugo se vagala odluka treba li u uvjetima nezapamćene krize u nautičkoj industriji uopće održavati sajam.
- Presudila je činjenica da Hrvatska ove godine ulazi u Europsku uniju, da će se uvjeti poslovanja nakon 1. srpnja značajno promijeniti i da očekujemo oporavak već sljedeće godine - kaže Blagaić, podupirući tu tezu pokazateljima drugih sajmova. Primjerice Boot u Dusseldorfu već je ove godine zabilježio značajan rast, Cannes već godinama održava iste rezultate, a jedino je restriktivna porezna politika u Italiji skoro sasvim srušila veliki sajam u Genovi.
- Nakon našeg ulaska u EU stranci će lakše kupovati plovila u Hrvatskoj, i to bi bar dijelom moglo donijeti oporavak - kaže Blagaić.
Prostorno CBS možda nikad nije bio manji nego će to biti ove godine, no broj izloženih plovila trebao bi biti otprilike isti kao lani. Među zanimljivostima valja istaknuti dolazak velike ekipe Gospodarske komore Sicilije, koja financira predstavljanje čak 13 tamošnjih brodogradilišta.
Nažalost, hrvatski proizvođači neće biti tako dobro zastupljeni, jer mnogi od njih nemaju novca za izlaganje, čak ni uz tradicionalni popust na CBS koji im pruža mogućnost besplatnog izlaganja jednog broda. Da bi na sajam moglo doći više posjetitelja, u srijedu i četvrtak ulaz će biti besplatan, a posljednja tri dana ulaznica će koštati 25 kuna. Blagaić ne očekuje ni izlaganje megajahti, nekad zaštitnog znaka CBS-a, što je također diktirano situacijom na tržištu.
- U posljednje tri godine u Hrvatskoj nije prodan ni jedan novi brod duži od 20 metara, tako da će među izloženim plovilima biti najviše manjih brodova, jedrilica i katamarana. U nautičkoj industriji locirali smo dva glavna problema, jedan je restriktivna porezna politika, a drugi skoro potpuna nemogućnost financiranja kupnje brodova preko banaka. Zbog toga onda pati cijela branša - kaže Blagaić.
Premda su posljednjih mjeseci bučno najavljivani, direktor Profectusa ne vidi da je nekoliko drugih sajmova na Jadranu znak oporavka. Naime, kaže, manifestacije u marini hotela Le Meridien Lav, u Biogradu i Šibeniku prvenstveno su u službi promocije tamošnjih marina, i vrlo često unose nered na tržište sajmova rušenjem cijena izlaganja i sličnim potezima.
Jedna od ideja ovogodišnjeg CBS-a bila je i premještanje sajma na novouređenu Zapadnu obalu pred nedovršenim hotelom Marjan Hilton Željka Keruma, no vezovi na tom dijelu luke praktički su sasvim otvoreni prema valovima koje stvara jugo što će i ubuduće biti problem za planirano privezivanje jahti, a uređenjem su skoro potpuno "istrijebljena" parkirna mjesta na tom dijelu luke.

Izvor: www.dalmacijanews.com