• hr
  • en
  • de
  • it

Od kamenica u Uniji zarada i 12 puta veća

Vijest iz Bruxellesa o ukidanju embarga na izvoz živih školjaka, sedamdesetak registriranih malostonskih školjkara dočekalo je s neskrivenim olakšanjem.
Suočeni s podbačajem proizvodnje zbog napada ribljih predatora i nedostatkom mlađi mekušaca, uzgajivači vjeruju kako će otvaranjem EU tržišta, od pola milijarde potrošača, uspjeti prebroditi krizu. Sretni smo što su konačno završili mukotrpni pregovori koji traju još od 2005. godine.
U tom razdoblju Hrvatskoj je bilo zabranjeno izvoziti kamenice i mušule jer su iz EU-a od nas tražili stalnu provedbu monitoringa uzgajališta, redovito praćenje zdravstvene ispravnosti mora i školjaka na prisutnost biotoksina i fekalnih onečišćenja te modernizaciju istraživačkih laboratorija i izobrazbu kadrova.
Budući da smo sve uvjete u međuvremenu ispunili, nadali smo se da će skidanje embarga uslijediti još prije dvije godine, no pokazalo se da i u EU-u odlučivanje usporavaju administrativne barijere - komentira predsjednik Ceha za ribarstvo i marikulturu Obrtničke komore Dubrovačko-neretvanske županije Antun Pavlović prijedlog Europske komisije.
Komisija je početkom listopada zemljama članicama EU-a predložila donošenje odluke o obnovi uvoza hrvatskih plodova mora te svježe i prerađene svinjetine. Objavom prijedloga u službenim glasilima EU-a i službeno završava proces dokazivanja da hrvatska svinjetina i školjke nisu zdravstveno rizične za potrošače iz zemalja EU-a.
- Osim izvoza, koji bi mogao krenuti već u studenome, školjkarima iz Malostonskog zaljeva, Šibenika i Istre otvara se mogućnost podjele iskustava u zaštiti od predatora i unapređenju proizvodnje od sredozemnih kolega - ističe Pavlović. Na domaćem tržištu kilogram mušule naplaćuje se između 10 i 12 kuna.
Komad nadaleko poznate malostonske kamenice stoji od tri do pet kuna. Stručnjaci su suglasni kako se ulaganja u školjkarsku industriju mjere u milijunima eura, no kasnije donose višestruku korist. Kamenica slabije kvalitete od malostonske na talijanskoj burzi ribe postiže cijenu od 25 do čak 100 eura za kilogram (12-20 komada), odnosno od 2,5 do osam eura po komadu, ovisno o veličini. Jedna kamenica se, dakle, može prodati i do 60 kuna, odnosno po 12 puta višoj cijeni.

Jedan pariški restoran ‘ proguta' cijeli naš godišnji urod
Zadani cilj proizvodnje od 20 tisuća tona školjki neće biti lako dostići: zbog prirodnih nepogoda, malostonskim proizvođačima s prijavljenim obrtom "urod" mušule posljednjih godina je doslovce prepolovljen, pa umjesto 3000 tona svake godine oberu tek tisuću i pol. Sličan pad bilježe i kamenice kojih je zbog napada orade na uzgojne parkove upola manje nego prijašnjih godina. Obrano ih je tek milijun komada, što je količina koju godišnje proda prosječni pariški restoran.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr