• hr
  • en
  • de
  • it

Oboren turistički rekord Šibensko-kninske županije star 25 godina

Turistička zajednica Šibensko-kninske županije zapamtit će godinu na izmaku po rekordnim turističkim brojkama koje su nadmašile prijeratne turističke rezultate. Istaknuto je to na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Skupštine TZ-a, na kojoj su se temeljito pretresle turističke statistike karakteristične za minulu sezonu.
- Dugo sanjane brojke ostvarili smo još u studenome. Šibensko-kninska županija u ovoj je sezoni ostvarila 5.146.000 noćenja. Usporedbe radi, rekordna prijeratna godina bila je 1987., kad je zabilježeno 3,3 milijuna noćenja - ustvrdio je Goran Pauk, predsjednik TZ-a Županije.
Ponos pokazateljima turističkog uspjeha nije krio ni Šime Vlašić, direktor Ureda Turističke zajednice Županije.
- Naš uspjeh mogu usporediti sa skokom Blanke Vlašić u trenutku kad je preskočila ljestvicu postavljenu na dva metra i osam centimetra. To je devet puta više nego 1996. godine, kad smo imali 565.000 noćenja. Premašiti pet milijuna noćenja doživljavam kao fantastičan rezultat i izniman uspjeh našeg ureda. Nakon 18 godina provedenih na čelu Turističke zajednice, s ovakvom brojkom dosegnutom u mandatu mogu mirne duše otići u mirovinu - emotivno je dodao Vlašić.
Podsjetio je također da su odličnom rezultatu pridonijele i dvije milijunske destinacije, Šibenik i Vodice, koje su zabilježile 1.127.000, odnosno 1.640.000 noćenja.
- Na 20 najznačajnijih turističkih tržišta na kojima je ostvareno 96 posto turističkog prometa, Šibensko-kninska županija zabilježila je pozitivan rezultat u njih 17, dok smo negativni bili na samo tri tržišta i to, nažalost, domaćem (podbačaj je 9,5 posto), talijanskom (7,8 posto) i mađarskom (1 posto). U strukturi gostiju po noćenjima prednjače Nijemci, a slijede ih Česi, Poljaci, Slovaci, Austrijanci... - referirao je direktor Vlašić, koji se pohvalio i brojkom od 150.000 kuna, koliko iznosi, prvi put, proračunski plus Turističke zajednice Šibensko-kninske županije.

Predsezona i posezona slabe
- Turističke brojke mogu biti još bolje ako poradimo na povećanju turističkih kapaciteta jer smo u tom segmentu relativno skromni, ali i aktivnostima na poboljšanju predsezone i posezone. Ove godine uspjeli smo upravo u takvim aktivnostima i to me posebno veseli. Srce sezone, odnosno srpanj i kolovoz, uvijek su, naime, rekordni i u tim mjesecima dosežemo plafon. U to vrijeme u našoj županiji boravi do 70.000 gostiju - rekao je Vlašić, koji će na čelu TZ-a ostati do kolovoza iduće godine.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr