• hr
  • en
  • de
  • it

Obnova valobrana Kaše u Dubrovniku

Obnova valobrana Kaše u iznosu od 22,2 milijuna kuna na popisu je projekata sanacije spomeničke jezgre koje je Dubrovačko-neretvanska županija kandidirala za potporu iz fondova Europske unije.
Zbog skupe izvedbe, rekonstrukcija UNESCO-om zaštićenog lukobrana na ulazu u povijesnu luku Dubrovnik godinama je na čekanju: Županijska lučka uprava Dubrovnik pod čijom je ingerencijom dubrovačka povijesna luka "pripremila je teren" uloživši milijun kuna u izradu projektne dokumentacije:
- Projekt je doveden do faze ishođenja građevinske dozvole, no investiciju koja premašuje 3 milijuna eura ŽLU Dubrovnik ne može samostalno financirati. Stoga je Županija obnovu Kaša uvrstila na popis projekata za fondove EU-a, a potpora se očekuje i iz državnog proračuna, prvenstveno Ministarstava kulture i prometa. Modeli financiranja tražit će se i na predstojećem sastanku s Društvom prijatelja dubrovačke starine koje skrbi o održavanju povijesnih znamenitosti - kazao nam je ravnatelj ŽLU Dubrovnik Željko Dadić.

Za projekt obnove Kaša autorskog dvojca arhitekata Željka Pekovića i Blaža Gotovca predistražne su radnje otpočele prije šest godine prema smjernicama Konzervatorskog odjela u Dubrovniku.
Radovi koji bi potrajali oko godinu dana uključuju konzerviranje lukobrana u postojećem stanju i sprječavanje njegova daljnjeg propadanja. Najzahtjevniji dio projekta planiran je na južnom dijelu Kaša, okrenutom prema tvrđavi Sv. Ivan, koji je zbog oštećenja počeo tonuti.

Zanimljivo je da je za obnovu Kaša građevinska dozvola ishođena još prije rata 1990. godine, ali u međuvremenu su postroženi konzervatorski zahtjevi te se projekt morao krenuti ispočetka.
Kaše je u siječnju ove godine Partnersko vijeće za Županijsku razvojnu strategiju uključilo na popis 375 milijuna kuna vrijednih projekata kandidiranih za EU fondove.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr