• hr
  • en
  • de
  • it

Obnova tvrđave Sv. Nikole

Skupina članova Društva prijatelja šibenske starine, u redovitoj kontroli stanja i zaštićenosti spomeničke baštine, obišla je tvrđavu sv. Nikole i, kako navode u svom priopćenju za javnost, ostala neugodno iznenađena zatečenim.
- Grad Šibenik je prije dva tjedna objavio vijest da će se izvoditi radovi na tvrđavi sv. Nikole i da će za tu svrhu biti izdvojeno 163 tisuće kuna. Svjesni smo da su izbori, ali isto tako ima nas kojima su uistinu grad i zajednica ispred osobnih interesa - naveo je u priopćenju Marijan Skroza, predsjednik Društva.

Iako se radi o ljudima koji nisu "od struke", kao štovatelji i zagovornici zaštite spomeničkog nasljeđa starog Šibenika, članovi Društva zamijetili su na zidu koji se obnavlja na prostoru tvrđave niz nedostataka. Gradilište je neuredno i neosigurano, ističu, cigla ne odgovara ni po dimenzijama ni nijansom, koja je neodgovarajuća i od betonske smjese.
Iz Društva drže da se zid podiže na neispravan način, da se posao obavlja aljkavo, nekvalitetno, a kako je riječ o zidu koji se neće žbukati, njegova bi površina, smatraju, morala biti puno urednija.
Predsjednik Društva šibenske starine Marijan Skroza navodi također kako se svojedobno u razgovoru s Mirom Škugorom iz Konzervatorskog odjela raspitivao o načinu na koji se provodi restauracija, kako se nabavljaju cigla i kamen te saznao, navodi Skroza, da se materijal nabavlja po svijetu i ne pita za cijenu, jer se mora poštovati struka.
S obzirom na to da je upravo Škugor nadležan za ove radove, u Društvu vjeruju da će i sam biti šokiran kao i oni stanjem na gradilištu.

Inače, Grad Šibenik je investitor a radove izvodi vodička Minigradnja.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr