• hr
  • en
  • de
  • it

Obnova lukobrana i rive u Puli

hr

Sredinom travnja otvorena je marina Polesana u Puli. Čim je stavljena u funkciju ova vrijedna investicija, odmah je najavljena druga - obnova lukobrana i rive u Puli. Ministar prometa, mora i infrastrukture Oleg Butković tada je najavio da je to "investicija veća od 100 milijuna kuna za koju postoje osigurana europska sredstva". Ako novca ima - kada će biti uloženi u lukobran i rivu?

Nakon mjesec dana čekanja na odgovor i slanja jedne požurnice, iz tog ministarstva su nam odgovorili samo za lukobran, a rivu su izostavili u odgovoru.

Naveli su da se mogućnost financiranja tog projekta iz fondova Europske unije razmatra još od rujna 2021. godine, kada je o toj temi održan i sastanak. Pojašnjeno je da projekt rekonstrukcije pulskog lukobrana razvija Lučka uprava Pula.

- S obzirom da je Studija izvedivosti i analize troškova i koristi iz 2014. godine procijenjena na oko 112,5 milijuna kuna, bit će potrebno ažurirati je, kao i postojeću dokumentaciju, te je prilagoditi uvjetima koje će Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture propisati u pozivu za dodjelu bespovratnih sredstava. Naime, projekt bi se potencijalno mogao financirati iz programa Konkurentnost i kohezija 2021.-2027. budući da je kompatibilan s programskim ciljem povećanja kapaciteta obalnog linijskog prijevoza i poboljšanja komunikacije s otocima, kažu iz Ministarstva prometa, mora i infrastrukture.

Značilo bi to da bi trošak obnove lukobrana mogao biti značajno veći od spomenutih 112,5 milijuna kuna.

Iz Ministarstva nadalje naglašavaju da čekaju odobrenje programskih dokumenata da bi provjerili usklađenost projekata s uvjetima ostvarivanja potpore, nakon čega će se utvrditi mogućnosti financiranja. Koliki će biti udio nacionalnog novca, a koliko potpora EU-a? Iz nadležnog ministarstva kažu da bi se 85 posto potpore, koja će se dodijeliti u sklopu navedenog programa, dodijelilo iz europskih fondova, a ostatak od 15 posto bi financirala država.

No, dodaju da će to biti točno definirano u pozivu za dodjelu bespovratnih sredstava, dok će samo razdoblje provedbe projekta biti određeno ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava.

Izvor: Glas Istre