• hr
  • en
  • de
  • it

Obnova bijele flote za 32 milijuna eura

Gotovo sigurno se može očekivati da će interes za ovaj posao pokazati u pulskom Uljaniku, riječkom »3. maju«, »Viktor Lencu« i splitskom BSO-u, ističe predsjednik uprave Jadrolinije Slavko Lončar:

Jadrolinija će idućeg ponedjeljka raspisati natječaj za izgradnju četiri trajekta kapaciteta 142 vozila i 600 putnika, čija se ukupna vrijednost procjenjuje na oko 32 milijuna eura. Natječaj će biti otvoren 40 dana u prvom krugu i tada će se formirati tzv. skraćena lista kandidata, koji ispunjavaju uvjete, dok će paralelno Jadrolinija rješavati kreditiranje ove investicije o čemu se već vode pregovori s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj.
Predsjednik Uprave Jadrolinije Slavko Lončar ističe kako će ponuđeni rokovi i cijena imati najvažniji utjecaj na odluku o dodjeli posla.

- Očekujemo da bi ugovori mogli biti potpisani krajem godine. Sva naša brodogradilišta dijele problem nedostatka posla, pa svakako očekujem veliku konkurenciju, kazao je Lončar. Gotovo sigurno se može očekivati da će interes za ovaj posao pokazati u pulskom Uljaniku, riječkom »3. maju«, »Viktor Lencu« i splitskom BSO-u, ne i u Brodogradilištu Kraljevica, koje je gradilo trajekte za Jadroliniju, ali je završilo u stečaju. Interesa bi moglo biti i od stranih brodogradilišta, pogotovo na području Mediterana, jer i u svijetu jednako imaju problem manjka posla.
Ova investicija ujedno je jedna od prvih značajnijih investicija javnih poduzeća od kojih Vlada očekuje da postanu motor pokretanja hrvatskog gospodarstva. Predsjednik Nadzornog odbora Jadrolinije Pavao Komadina naglašava da bi rok izgradnje sva četiri trajekta trebao biti lipanj 2014. godine, a možda i ranije ukoliko takvi rokovi budu ponuđeni na natječaju.
- S novim brodovima moći ćemo značajno podmladiti flotu i rashodovati neke starije brodove, te tako ponuditi kvalitetniju uslugu. Ujedno na ovaj način pripremamo Jadroliniju za stranu konkurenciju s kojom će se nacionalni brodar suočiti 2017. godine. Nadamo se također da će ovaj posao odraditi domaća brodogradilišta, kojima su itekako potrebni novi poslovi, naglašava Komadina.
Gradnja trajekata Jadrolinije mogla bi biti važna i zbog jačanja plave obilaznice Neuma, koja će morati biti uvedena od 1. srpnja naredne godine. Prema sadašnjem prijedlogu veliki dio teretnog prometa morat će se odvijati trajektnom linijom Ploče-Trpanj, koju će nacionalni brodar vjerojatno pojačati izmještanjem brodova s nekih drugih linija.

Izvor: www.novilist.hr