• hr
  • en
  • de
  • it

Obilježeno 20 godina Hrvatske turističke zajednice

Svečanom sjednicom Sabora Hrvatske turističke zajednice (HTZ), te dodjelom priznanja i nagrada, obilježeno je 20 godina postojanja te nacionalne institucije za promociju hrvatskog turizma.
Na svečanosti je istaknuto da je HTZ među najzaslužnijima što je Hrvatska od male, u svijetu nepoznate zemlje opterećene ratom s početka 1990-ih do danas izrasla u jednu od najpoželjnijih svjetskih i posebno mediteranskih turističkih destinacija.
U sklopu svečanosti, koja je održana u zagrebačkoj Starogradskoj vijećnici gdje je prije 20 godina, 30. lipnja 1992. i osnovana, dodijeljeno je 12 priznanja dosadašnjim ministrima turizma i predsjednicima HTZ-a te direktorima Glavnog ureda, kao i svim dosadašnjim predsjednicima i direktorima Glavnog ureda HTZ-a..
Uručene su i tradicionalne godišnje turističke nagrade "Anton Štifanić" za 2011. Tu je nagradu za životno djelo dobio Viktor Žužić, direktor kampa Lanterna u Taru kraj Poreča.

Među tvrtkama/ustanovana nagrađeni su stručna revija za turizam UT-Ugostiteljstvo i turizam, koja ove godine slavi 60. rođendan, i splitski Hotel Vestibul Palace. Među pojedincima nagradu je dobio Nedjeljko Pinezić, predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja i turizma pri HGK.
Predsjednik HTZ-a, ministar Veljko Ostojić zahvalio je svima na ustrajnom radu u turizmu i čestitao na nagradama. Turističke zajednice i HTZ su dale i daju važan poticaj kreiranju turističkog proizvoda a moraju postati i nositeljice upravljanja turističkom destinacijom, što je izazov budućeg vremena kao i trendovi na turističkim tržištima, rekao je.
Moramo nastaviti ići u korak s potrebama modernih nomada a uspješni ćemo biti samo ako stvaramo turizam emocija i doživljaja koji će turiste dovesti u zemlju kazao je Ostojić. Vjeruje i da će s dovršetkom izrade strategije razvoja turizma i ulaskom Hrvatske u EU HTZ imati još važniju ulogu.
Podsjetivši na rane 1990-e dugogodišnji, a sada v.d. direktora Glavnog ureda HTZ-a Niko Bulić kazao je da je danas posve drugačija situacija nego tada. Danas HTZ ima promotivne materijale među najboljima u svijetu, nastupa na svim važnijim turističkim sajmovima, turisti u Hrvatsku dolaze iz gotovo cijelog svijeta i sve ih je više, a to prati i porast prihoda, rekao je.
Važnim je označio što je HTZ kroz 20 godina izgradila brend Hrvatske kao lijepe i poželjne zemlje za odmor i poslovne skupove, ali i u zemlji provela i provodi niz akcija, među kojima su primjerice i one za uređivanje mjesta, nagrađivanje turističkih djelatnika i stranih novinara.
HTZ sada ima mrežu predstavništava u 15 zemalja EU-a te u Rusiji, SAD-u i Japanu. Aktivno prati svjetske turističke trendove, pa tako i u online i promociji na društvenim mrežama. Bulić je pritom istaknuo da HTZ-ova Facebook stranica "Love Croatia" s više od 700 tisuća 'prijatelja' ulazi među pet najvećih Facebook stranica nacionalnih turističkih organizacija u svijetu, a razvijajući aplikacije za smartphone i tablet uređaje okreće i novu stranicu u promociji turizma.

Izvor: www.mint.hr