• hr
  • en
  • de
  • it

Obilježava se Svjetski dan turizma

Svjetski je dan turizma koji se svake godine obilježava 27. rujna, na dan kada je osnovana Svjetska turistička organizacija. Ove godine s glavnom tematikom 'Turizam i održiva energija: jačanje održivog razvoja'.
Hrvatska je Svjetski dan turizma dočkala s novim rastom brojki uspješne sezone. U prvih sedam mjeseci prihodi od smještaja, usluga i djelatnosti putničkih agencija iznosili su 3,5 posto više nego lani, pokazali su podaci Porezne uprave.
Najveći prihod ostvaren je u hotelima, 8,7 posto više, porast od 17 posto bilježe turoperatori, kampovi osam posto više prihoda, a odmarališta i putničke agencija zadržale su se na prošlogodišnjoj razini. Sve do sada ukazuje na odličnu sezonu.
"Konstatirat ću da je ovo najbolja turistička godina u povijesti Republike Hrvatske. Nama je cilj da ukupni primitci u turizmu budu od tri do pet posto veći nego što je to bilo prethodne godine i nadamo se da će se, kako sada stvari stoje, ta prognoza i realizirati", kaže resorni ministar Veljko Ostojić.
O dobrim rezultatima razgovarat će se i danas na Svjetski dan turizma, a osim prigodnih manifestacija i događanja diljem zemlje, u Zagrebu će nastavno na ovogodišnji moto 'Turizam i održiva energija', predstavnici Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitosti predstaviti dosadašnje aktivnosti i planove za jačanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije.

Izvor: www.ezadar.hr