• hr
  • en
  • de
  • it
Šibenik noću
Pogled s krovova
Šibenska riva
Šibenik luka
Šibenska marina Mandalina
Tvrđava Svetog Nikole



18.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
19
23
20
Tmax(°C)
26
28
21


19.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
20
24
20
Tmax(°C)
25
29
22


20.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
20
25
21
Tmax(°C)
26
30
22


Šibenik

Šibenik     Obavezno pogledati


Tvrđava sv. Mihovil nalazi se na uzvisini 70m nad morem iz nad stare gradske anglomeracije. Izgrađena je u razdoblju od XV.-XVII. stoljeća od bijelog tesanog kamena. Arheološkim istraživanjima pronađeni su ostatci kulture iz željeznog doba pretpovijesti, što dokazuje da su Hrvati utvrdu podigli na mjestu nekadašnjeg gradinskog punkta starih Ilira. Postoje dva ulaza u tvrđavu, jedan se nalazi na zidu prema starom groblju, a drugi na sjevernoj strani.



Tvrđava sv. Nikole nalazi se na ulazu u kanal Sv. Ante, a sagrađena je sredinom 16 st . radi obrane od turskih napada s morske strane. Sazidana je prema nacrtima mletačkog vojnog graditelja Michielea Sammichella. Tvrđava sv. Nikola ( ima trokutastu formu) spada u najjače fortifikacijske utvrde na našoj obali.



Tvrđava sv. Ivan nalazi se na brdu visokom 115 m , na sjevernoj strani povijesne gradske jezgre. Podignuta je 1646.godine prema projektu mletačkog vojnog inženjera Antonija Lenija. Već godinu poslije, 1647.god., vodile su se teške borbe s vojskom turskog paše Tekelije koji ju je želio zauzeti kako bi zavladao gradom.




Tvrđava Šubićevac nalazi se jugoistočno od tvrđave Sv. Ivan na nešto manjoj uzvisini. Budući da je izgrađena iste godine kao i tvrđava Sv. Ivan znatno je pridonijela da se zaustavi turska navala na Šibenik.

Bedemi, kule i gradska vrata
Ishodište starih gradskih bedema bila je tvrđava sv. Mihovila. 1864. godine je uklonjen dio zidina koje su opasavale grad sa sjeverne i jugoistočne strane. Danas je ostao samo dio bedema sa sjeverne strane na Gorici, dio zidina kroz park prema obali, mali dio zida pokraj Poljane, te ostatci bastiona iz 17.st., iza hotela "Krka". Većim dijelom sačuvan je dupli gradski bedem koji se spušta s tvrđave sv. Mihovil niz strmu padinu do obale (Kvartir) i završava velikim gotičkim vratima. Zapadni dolački bedem s gradskim vratima, koji se sa tvrđave spušta do mora, izgrađen je u 15.st. kako bi se Dolac zaštitio od turskih napada.




SAKRALNI SPOMENICI

Šibenska katedrala sv . Jakova, gradjena više od stotinu godina , svjedočanstvo je upornosti , odricanja i vjere generacija Šibenčana . Izdvaja se po mnogo čemu , ne samo u hrvatskom , već i u europskom graditeljstvu : u cijelosti je izgradjena od kamena , bez uporabe ikakvog drugog materijala . Jedinstvena je po smionim konstrukcijskim montažama kamenih ploča i rebara , i to bez uporabe ikakvog vezivnog materijala ; takodjer jedinstvena je među renesansnirn crkvama s pročeljem u obliku trolista ; naposljetku , jedinstvena je po suglasju arhitekture i niza od 71 realističnog portreta na apsidama .
Dokumenti iz razdoblja gradnje katedrale svjedoče o doprinosu cjelokupne komunalne zajednice u njezinu podizanju , ali i mnogih pojedinaca , medju kojima je najveći broj domaćih klesara , graditelja i zanatlija . Među njima najznačajniji je Juraj Matvejev Dalmatinac , podrijetlom Zadranin , s kojim Šibenčani 1441. godine sklapaju ugovor o njegovu preuzimanju dužnosti protumajstora šibenske stolne crkve . Katedrala , zajedno s renesansnom gradskom vijećnicom te okolnim crkvama , palačama i kneževim dvorom , u kojem je danas smješten županijski muzej , tvori zacijelo najljepši trg u hrvatskoj urbanističkoj baštini .

U zimsko vrijeme Katedrala je otvorena svaki dan od 08. 30 -12. 00 te od 16. 00 - 20. 00 , a u ljetno doba je otvorena cijeli dan od 08. 30 - 20. 00 .
Cijena ulaza : 10,00 kuna
Mise: svaki dan 09. 30 , 11. 00 i 18. 00.

Crkve i samostani
Malo je gradova koji se kao Šibenik mogu pohvaliti bogatstvom sakralnih objekata. Šibenik je grad s 24 crkve, od kojih je 12 crkava u Službi Božjoj, a šest crkava je danas u drugoj funkciji; Sv. Barbara – Muzej sakralne umjetnosti, Sv. Grgur – stalna postava djela Jurja Dalmatinca, Sv. Krševan – galerijski prostor, Sv. Katarina – stambeni prostor, Svi Sveti – prvi muzejski prostor 1925. godine, Sv. Mihovil – do 1995. atelje duboresca pok Ante Belamarića. Osim 24 crkve Šibenčani su u deset stoljeća sagradili i šest samostana ( 3 muška i 3 ženska).


4. bunara
Šibenčani su u srednjem vijeku zbog brojnih vojnih opsada i sušnih razdoblja dali izgraditi javnu gradsku cisternu. Ugovor o gradnji vodoopskrbnog centra „4 bunara", između šibenske općine i majstora Jakova Coterra, sklopljen je 10.siječnja 1446. godine.
Nadzor na gradnjom cisterne povjeren je Jurju Dalmatincu, poznatom arhitektu, graditelju i kiparu. Danas je ovaj povijesni lokalitet obnovljen i predstavlja gradsku pozornicu pogodnu za održavanje brojnih manifestacija. Terasa s bunarima popločana je crvenom opekom u obliku riblje kosti kako su nekada bile poslagane.

Srednjovjekovni samostanski mediteranski vrt
„Sv. Lovre"
(SSMV) u Šibeniku obnovljen je i otvoren 6.studenog 2007, nakon što je gotovo sto godina bio zaboravljen. SSMV je sastavni dio samostana Sv. Lovre, i sastavni dio programske sheme Šibenske privatne gimnazije.

Projekt obnove SSMV napravio je naš poznati parkovni arhitekt, Dragutin Kiš, dobitnik milenijske nagrade Flora u Japanu 2000. godine.

Ovaj vrt je rijetka znamenitost, jer je jedini samostanski vrt takve vrste u Hrvatskoj , inače ovakvi vrtovi su vrlo rijetki, svega nekoliko u ovom dijelu Europe.
SSMV slijedi poznatu srednjovjekovnu shemu: križna staza, u središtu mali zdenac, jednostavno parterno uređenje obrubljeno šimširom i prekrasnim, starinskim mirišljavim ružama. U četiri polja je zasađeno ljekovito i začinsko bilje. Posebno mjesto pripada zbirci majčine dušice s prekrasnim crvenkastim, ljubičastim, sivkastim, svijetlozelenim i tamnozelenim bojama lišća. Kombinacijom boja zbirka je vrhunska likovna i oblikovna senzacija. Još jedna znamenitost vrta su kapari. Legenda kaže da je kapare u Šibenik donio Juraj Dalmatinac. Kapari su posađeni u šupljinama zidova te nas podsjećaju na velikog graditelja J. Dalmatinca. S pomoću jedne korisne „srednjovjekovne" biljke mogu se povezati kamen, biljka i Juraj Dalmatinac.

Isto tako, u našem gradu je rođen Robert Visiani Šibenčanin, jedan od najpoznatijih botaničara u Europi devetnaestog stoljeća, profesor na tada čuvenom padovanskom sveučilištu.

Od samog početka projekta cilj je uređeni SSMV otvoriti javnosti. Kreirani su edukativni programi za školsku populaciju te promocija i organizirani prihvat turista. Budući da se SSMV nalazi u kompleksu samostana Sv. Lovre, prilikom obilaska posjetitelji mogu obići Gospinu spilju i crkvu Sv. Lovre koji se nalaze također u sastavu Samostana .

U sklopu je i caffe bar, restoran i suvenirnica.

U zimskom periodu, do Uskrsa, vrt radi od 9 do 16 sati. U ljetnom periodu Vrt je otvoren od 8 do 23 sata.
Za organizirane grupe ulaznica kosta 15 kn i uključuje prospekt-ulaznicu i strucno vodstvo.






Izvor: http://www.sibenik-tourism.hr/hrv/