• hr
  • en
  • de
  • it
Nerezine marina
Nerezine trg
Nerezine crkva
Nerezine brodovi
Nerezine luka
Nerezine fešta



18.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
19
23
21
Tmax(°C)
25
27
22


19.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
21
24
22
Tmax(°C)
24
26
23


20.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
22
25
22
Tmax(°C)
26
28
23


Nerezine/otok Lošinj

Nerezine/otok Lošinj     O projektu

PROJEKT JEDRENJA SA GLUHIM I NAGLUHIM OSOBAMA

Projekt „S vjetrom kroz tišinu" započet je u veljači 2002. godine suradnjom Udruge skipera Jadrana i Udruge gluhih i nagluhih osoba PGŽ.
‘'S vjetrom kroz tišinu" je jedinstveni projekt u Hrvatskoj, a po našim saznanjima i u Europi koji za glavnu aktivnost i cilj ima kreira-nje novog znakovnog jezika, koji bi omogućio osobama oštećena sluha aktivno sudjelovanje u rekreativnom ali i zahtjevnijem, regatnom (sportskom) jedrenju.
Ovim projektom također pokušavamo senzibilizirati javnost o prisutnosti gluhih osoba u društvu. Kroz projekt omogućavamo kontakte gluhih i čujućih te na taj način socijaliziramo gluhe ali i čujuće osobe te razbijamo postojeće barijere između ovih skupina.
Svima nam je poznato da je rekreacija i bavljene sportom jedan od važnih psiho-fizičkih elemenata u razvoju svakog čovjeka. Osobe s invaliditetom su nažalost uskraćene za bavljenje pojedinim sportovima, ali u onim sportovima kojima se mogu baviti pokazuju značajne rezultate i uspjehe. Gluhe i nagluhe osobe na sreću nemaju tjelesni hendikep, a samim time znači da su sposobni baviti se većinom sportova.
"S vjetrom kroz tišinu" je ujedno i naziv jedriličarskog druženja u mjestu Nerezine na otoku Lošinju koje se tradicionalno održava trećeg vikenda u mjesecu travnju.
Naime, događanje u mjesecu travnju samo je finaliziranje aktivnosti i predradnji koji se provode tijekom ostalih mjeseci u godini kao što su ;
Edukacija skipera osnovama hrvatskog znakovnog jezika
Škola jedrenja za gluhe i nagluhe osobe
Ovakvim jednim kvalitetnim i potrebnim projektom, gluhim i nagluhim osobama iz cijele Hrvatske i inozemstva pružila bi se mogućnost ravnopravnog sudjelovanja u jedrenju kao rekreaciji i športu.
Nikako ne smijemo zaobići turizam kao sredstvo integracije gluhih osoba.
Znakovni jezik biti će primjenjiv i za ostale gluhe osobe iz Europe na način da će ga moći naučiti kroz prezentiranje adekvatnog medija s time da se ne ulazi u identitet nacionalnih znakovnih jezika i to poglavito ako znamo da se gluhe osobe iz Europe mogu sporazumijevati u općoj komunikaciji.
Zadovoljstvo nam je naglasiti da je Jedriličarsko druženje «S vjetrom kroz tišinu» u akciji Primorskog radija «Primorsko jedro 2006», pod pokroviteljstvom TZ Primorsko -goranske županije, u kategoriji ocjenjivanja najboljeg eventa, osvojilo prvu nagradu. Ujedno projekt je doživio svoj vrhunac na predstavljanju početkom travnja 2007.g na Ibizi na 3. Transnacionalnoj konferenciji pod pokroviteljstvom organizacije NOVA PEI na temu "Može li turizam biti sredstvo integracije za osobe s invaliditetom? (Socijalna ekonomija)" i na prezentaciji u drugoj polovici srpnja 2007.g. na Svjetskom kongresu gluhih u Madridu.
Organizatori jedriličarskog druženja su Udruga skipera Jadrana i Udruga gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije uz podršku Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih, turističke zajednice otoka Lošinja, grada Malog Lošinja te lokalne zajednice.
Druženje je zamišljeno kao humanitarno-edukacijsko-poslovni događaj koji je, kao takav, jedinstven, ne samo u Hrvatskoj, nego i u široj regiji. Nastavak projekta «S vjetrom kroz tišinu» za svoj cilj ima osmisliti nove znakove i dopuniti postojeći znakovni jezik, te na taj način omogućiti gluhim osobama aktivno sudjelovanje u nautičkom turizmu te razbijanje postojećih barijera između gluhih i čujućih osoba, što možemo nazvati i prioritetom projekta.