• hr
  • en
  • de
  • it

Nude im 15.000 Eura odštete

Tri preživjele obitelji iz Savudrije i Umaga čule su putem medija o ponudi naknade od 14 do 15 tisuća eura svakom putniku kruzera "Costa Concordia", a sad očekuju i službenu informaciju Coste Crociere.

- I Costa Crociere i zagrebačka agencija Dolia Travel, preko koje smo putovali, kontaktirali su nas neposredno nakon nesreće, a nakon toga nam se više nitko nije javljao. Sami smo na internetu pronašli obrazac za traženje odštete i poslali ga u zakazanom roku od deset dana. Još uvijek ne znamo što ćemo napraviti. O svemu ćemo razmisliti i odlučiti tek kad dobijemo ponudu, kazala je Franka Makovac, objasnivši da su još uvijek snažno potreseni zbog svega što su proživjeli i jednostavno ne mogu vjerovati da se takva katastrofalna nesreća na samo nekoliko metara od jednog otoka može dogoditi u 21. stoljeću.

Slično nam je rekao i Daniele Turković, čija je obitelj također poslala obrasce s osobnim podacima i onima o specifikaciji nastalih troškova, koje im je poslala Costa Crociere. Napomenuo je da će svi zajedno sjesti i proučiti situaciju, a svatko će za sebe odlučiti hoće li prihvatiti dobivenu ponudu ili izabrati drugu mogućnost - angažirati pravnike i tužiti vlasnika broda za veći iznos.

Ingrid Škopac Verbanac, koja je sa sinom Teom preživjela havariju "Coste Concordije", ne zna za dogovor vlasnika broda i talijanske udruge o visini isplate odštete putnicima kruzera.

- Upravo sam razgovarala s turističkom agencijom koja nas je vodila na putovanje, poslali su nam formular za izgubljene stvari. To je sve što smo dobili, kazala nam je jučer u telefonskom razgovoru.

Brod, na kojem se nalazilo 4.229 osoba, od kojih 3.200 turista, 13. siječnja udario o stijenu u blizini otočića Giglio u toskanskom arhipelagu. Pritom je poginulo 16 osoba, dok ih se 16 smatra nestalima.

Jučer je u Rimu postignut dogovor između predstavnika talijanskih udruženja potrošača i tvrtke Costa Crociere oko visine naknade svim putnicima kruzera "Costa Concordia" koji su preživjeli havariju kod otoka Giglio. Sporazum obuhvaća oko tri tisuće putnika iz 60 zemalja, među kojima je 900 Talijana. Na brodu je u trenutku nesreće bilo i 127 hrvatskih državljana koji zasad popunjavaju odštetne zahtjeve.

Susret s predstavnicima brodara organizirala je talijanska udruga touroperatora Astoi Confindustria, a dogovoreno je da će brodar sedam dana nakon potpisivanja sporazuma svakom putniku zbog pretrpljenih fizičkih i psihičkih šteta isplatiti 11.000 eura. Uz taj iznos Costa Crociere dodat će od 3.000 do 4.000 eura za sve troškove krstarenja, boravka, povratka i liječničkih usluga. Dakle, po tom dogovoru svaki će putnik dobiti od 14 do 15 tisuća eura. Naknada ranjenim putnicima te rodbini poginulih bit će utvrđena na temelju pojedinačnih dogovora.

Pojedinosti oko postignutog dogovora polučile su i negativne reakcije, a među najžešćim protivnicima dogovora je talijanska udruga potrošača Codacons, jedna od najutjecajnijih u Italiji. Codacons tvrdi da je ponuđeni iznos milostinja pa poziva sve putnike "Coste Concordije" da odbiju takvu ponudu te pristupe pokrenutoj međunarodnoj kolektivnoj parnici, tzv. class action, na sudu u Miamiju protiv Coste Crociere i američke grupacije Carnival, koja je većinski vlasnik talijanskog brodara.

"Od američkog suda očekujemo da za svakog putnika presudi naknadu od najmanje 125.000 eura, iznose dva do tri puta veće za ranjene putnike te do milijun eura naknade za poginule", izjavio je predsjednik Codaconsa Carlo Rienzi. Poziv Codaconsa upućen je ne samo talijanskim državljanima, već svim putnicima "Coste Concordije", bez obzira na državljanstvo.

Izvor: www.glasistre.hr