• hr
  • en
  • de
  • it

Novo zanimanje - tehničar za jahte i marine

Tehničar za jahte i marine, modelar obuće i kožne galanterije te šumar u trogodišnjem obrazovanju SEnD tri su potpuno nova zanimanja koja bi u okviru reforme strukovnog obrazovanja već od ove jeseni eksperimentalno trebala zaživjeti u nekoliko srednjih škola koje pokažu interes i osiguraju uvjete.
Na izradi programa sudjelovao je, među ostalima, i mr. sc. Željko Batistić, profesor u splitskoj Pomorskoj školi.
- Potreba za uvođenjem ovakvog zanimanja, koje dosad nismo imali, nastala je iz činjenice da je nautički turizam jedna od rijetkih grana koja u Hrvatskoj funkcionira i bilježi konstantan rast. Obilazili smo marine, propitivali se koliki je interes za ovakvo zanimanje i pokazalo se da je iznimno velik. Po marinama danas rade različiti ljudi, od gimnazijalaca do priučenih radnika, a gosti koji tu dolaze puno troše i za to traže adekvatnu uslugu. Htjeli, ne htjeli, morat ćemo za to školovati ljude - ističe profesor Batistić. Splitska Pomorska škola nije među onima koje će od jeseni krenuti s eksperimentalnim programom za ovo zanimanje, a zasad su se prijavile tek one u Zadru i Bakru, kaže on.
Budući tehničari za jahte i marine, koji će se školovati četiri godine, bit će osposobljeni za prihvat brodica i jahti, siguran smještaj u marini, održavanje, opskrbu i zaštitu, rukovanje u plovidbi te poslove najma. Mogu biti zaposleni na mjestima receptivnog osoblja, djelatnika u uredima za iznajmljivanje brodica i jahti, voditelji brodice kategorije ‘C', članovi posade na jahtama te megajahtama, s perspektivom da jednog dana postanu i kapetani marina, zapovjednici jahte kategorije ‘A' i ‘B', zapovjednici broda do 500 BT u priobalnoj plovidbi i tako dalje. Svi tehničari morat će znati uljudno komunicirati na hrvatskome jeziku te jednom ili više stranih jezika, imati sklonost timskom radu, moći rješavati izvanredne situacije, ali i biti spremni na stalno stručno usavršavanje.

Izvor: www.slobodnadamacija.hr