• hr
  • en
  • de
  • it

Novo sidrište za nautičare u Vinkuranskoj vali

Općina Medulin suglasna je s izdavanjem koncesije na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja luke posebne namjene - luke nautičkog turizma - sidrišta Vinkuranska uvala, odlučili su medulinski vijećnici na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća. Postupak davanja koncesije je javan i počinje datumom slanja obavijesti Elektroničkom oglasniku javne nabave u Hrvatskoj. Rok za dostavu ponuda je 12. travnja u 12.30 sati, kada će ih otvoriti Stručno povjerenstvo za koncesije na pomorskom dobru u Općini Medulin. Pregled i ocjena bit će tajni sve do donošenje odluke o davanju koncesije, odnosno eventualne odluke o poništenju tog postupka.
Koncesija se daje na pomorskom dobru radi izgradnje i gospodarskog korištenja luke posebne namjene, odnosno luke nautičkog turizma i sidrišta. Riječ je o morskom prostoru na površini od ukupno 141.926 četvornih metara koji je razdvojen plovnim putem širokim 50 metara na prostor A (37.500 kvadrata) i prostor B (104.426 kvadrata), s predviđenih od 80 do 100 vezova. Početni iznos stalnog dijela godišnje koncesijske naknade iznosi dvije kune po kvadratu morskog prostora, dok je početni iznos promjenjivog dijela godišnje koncesijske naknade dva posto ukupnog godišnjeg prihoda sidrišta. Koncesija se daje na rok od 20 godina uz procijenjenu vrijednost od devet milijuna kuna.

Budući da je uredbom o postupku davanja koncesije na pomorskom dobru predviđena mogućnost izmjene početnog iznosa naknade zbog gospodarskih razloga, kao i zbog činjenice da je riječ o velikoj površini, većoj od 140.000 četvornih metara, te da je 2013. godine poništen natječaj za ovu koncesiju zato što niti jedna ponuda nije bila valjana, davatelj koncesije odlučio je smanjiti cijenu s prvotnih pet na dvije kune po kvadratu morskog prostora. S druge strane, iznos promjenjivog dijela godišnje koncesije ostaje neizmijenjen. Suzana Racan Stern, medulinska pročelnica za opće poslove i društvenu djelatnost, podsjeća da je 2013. poništen koncesijski natječaj budući da nije zaprimljena niti jedna valjana ponuda. "Natječaj je raspisan na inicijativu tvrtke Buža, a zaprimljena je ponuda tvrtke Pash kojoj su nedostajali garancija banke, zadužnica i druga propisana dokumentacija, objašnjava pročelnica.
Budući koncesionar na spomenutom će prostoru moći obavljati djelatnost prihvata i vezivanja plovila. Ponuđač mora izraditi studiju gospodarske opravdanosti koja sadrži postojeće stanje lokacije za koju se traži koncesija, detaljan plan investicija razrađen za cjelokupnog trajanja koncesije (održavanje, izgradnja, uređenje, opremanje i drugo), prihod od obavljanja djelatnosti i pružanja usluga u prethodnoj godini, iznos planirane investicije namijenjene zaštiti okoliša kao i ukupne investicije, izvore financiranja, procjenu rentabilnosti projekta te izjavu ponuditelja o tehničkoj i kadrovskoj opremljenosti i organizacijskim sposobnostima za ostvarenje koncesije. Iz postupka ocjenjivanja isključit će se ponuditelji koji nisu ispunili sve dospjele obveze temeljem javnih davanja te oni kojima je na obrascu BON 2 evidentirana blokada računa dulja od 15 dana u posljednjih šest mjeseci. Odabranom najpovoljnijem ponuditelju ponudit će se potpisivanje ugovora o koncesiji u roku od deset dana od tzv. dana konačnosti odluke o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja. Protiv odluke o najpovoljnijem ponuditelju moguće je žaliti se Ministarstvu pomorstva, prometa i razvitka i to u roku od 15 dana od objave u Narodnim novinama.
Općina također kani na 20 godina dati u koncesiju pomorsko dobro u Banjolama za izgradnju sportske luke Pod liom s 50 do stotinu vezova. Pročelnica Racan Stern kaže da su Prostornim planom uređenja Općine Medulin (Službene novine Općine broj 5/11)utvrđene vrste i kapaciteti luka, među ostalim i luka u Vinkuranskoj uvali te u Banjolama.

- Obje su luke županijskog značaja te je sukladno Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama Istarska županija, a ne Republika Hrvatska, nadležna za dodjelu koncesije na istima.

Odlukom Županijske skupštine, Istarska županija je udovoljila zahtjevu Općine Medulin, te sukladno odredbi članka 21. istog Zakona, ovlaštenje za dodjelom koncesija povjerila Općini Medulin, veli Racan Stern. Napominje da u Vinkuranu već dugi niz godina postoji sidrište za veći broj plovila tijekom cijele godine, a osobito u ljetnim mjesecima.

- Plovilima, međutim, nije osiguran pristup nikakvoj infrastrukturi, nisu uređena sidrišta, nije organizirano prikupljanje i odvoz otpada, te smatramo da će se uređivanjem sidrišta i njegovim gospodarenjem poboljšati uvjeti sidrenja brodica u navedenoj uvali. Sportska luka Pod liom nije namijenjena turističkim brodicama, nego isključivo plovilima članova sportskog kluba, napominje pročelnica.

Izvor: www.glasistre.hr