• hr
  • en
  • de
  • it

Novo nasipavanje Raduče kod Primoštena

Prošle su dvije godine od potpunog nasipanja svih onih čuvenih i za turističke prospekte uvijek rado snimanih prirodnih sika uokolo poluotoka Velika Raduča u Primoštenu, što je svojedobno izazvalo konsternaciju javnosti i nadležnih službi, a postupak se, evo - ponavlja! Budući da je Raduča na udaru vjetrova, osobito juga, u ove dvije godine dogodilo se ono što se moglo očekivati: more je velik dio umjetno nasute plaže po obodu Raduče povuklo u dubinu. Tako se ovih dana na sike ponovno nasipaju tisuće tona tucanika i zemlje.
Pitanje o tome postavili smo Općini Primošten, zatim ministarstvima zaštite prirode i okoliša i prostornog uređenja i gradnje, ali do zaključenja teksta nismo dobili odgovore. Kad je prije dvije godine Općina Primošten učinila isto, Građevinska inspekcija zatvorila je gradilište jer je nakon očevida utvrdila da zahvat nema potrebnu dokumentaciju.
Načelnik općine Primošten Stipe Petrina nije se obazirao na zabranu i nasuo je Raduču kako je naumio. Istina, još u ljeto prije zahvata, dakle 2010. godine, Petrina je tražio od Ministarstva graditeljstva informaciju o potrebnim dozvolama za zahvat uređenja plaže Velika Raduča, a iz Ministarstva je uskoro dobio odgovor da je za zahvat potrebna lokacijska dozvola i potvrda za glavni projekt.
No, dalje više nije bilo prepiske, niti su dozvole tražene niti ishođene, a inspekcija je izišla na teren kad je već sve bilo gotovo. Stipe Petrina pozivao se na dokument Lučke kapetanije u Šibeniku u kojem je stajalo da prema Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, i na temelju županijskog Godišnjeg plana upravljanja i zaštite pomorskog dobra, mogu uređivati plažu.
Kako - to se ne propisuje. Lani je Općina Primošten od Županije tražila 100 tisuća kuna za radove na pomorskom dobru, ali budući da u Županiju nije donesena dokumentacija, Općina Primošten nije dobila novac. Kako će biti ovaj put? Šibensko-kninski župan Goran Pauk kaže:
- Županija uprihođuje određena sredstva za javno pomorsko dobro i, koliko može, vraća ga lokalnim zajednicama za sanacije, rekonstrukcije, građenja, ali samo pod uvjetom da imaju dokumentaciju. Načelnik općine Primošten Stipe Petrina za ovu je godinu potpisao ugovor, pa ćemo sada vidjeti hoće li ove godine priložiti dokumentaciju za sanacijske radove na javnom pomorskom dobru.
Novac nikome ne dajemo bez valjane dokumentacije. okvir Nasipa se cijeli obod U svakom slučaju, cijeli obod primoštenskog poluotoka Velika Raduča ponovno se nasipa tucanikom i zemljom, a kako rekosmo, prethodni je nasip more odnijelo u dubinu. Tako se ne mijenja samo kopneni dio, nego i morsko dno i cijeli tamošnji biljni i životinjski svijet uokolo cijelog poluotoka Velika Raduča.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr
Slike: Raduča nekad i Raduča sada