• hr
  • en
  • de
  • it

Novigradska Marina i hotel Nautica konačno otvoreni

Novigradska marina i hotel Nautica, koji se nalazi u njenom sklopu, početkom siječnja su konačno otvorili vrata gostima. Hotel trenutno ugošćuje hrvatsku i rusku malonogometnu reprezentaciju koje u gradskoj sportskoj dvorani igraju pripremnu utakmicu uoči nastupa na europskom prvenstvu koje se od 31. siječnja održava u Zagrebu i Splitu. Hrvatski malonogometaši ovdje odrađuju i pripreme, a danas je u Nautici održana i prigodna konferencija za novinare.
Prema informacijama koje smo dobili iz Uprave novog koncesionara marine i hotela, tvrtke Sigma poslovodstvo (ranije u vlasništvu Hypo Leasinga Kroatien) koju je u potpunosti preuzela kompanija Fischl Handelsgessellschaft MHB iz Graza austrijskog poduzetnika i poznatog nekadašnjeg političara Haralda Fischla, svi dosadašnji problemi oko koncesije i poslovanja ovih objekata su riješeni i oni će raditi tijekom čitave godine, o čemu su već obaviješteni Grad i Turistička zajednica.

Marina Nautica, s 365 vezova na moru i 50-ak suhih, dosad je bila dostupna samo nautičarima koji ovdje imaju svoja plovila i majstorima koji o njima brinu na suhom vezu. Kako doznajemo, ona ima 320 ugovora s nautičarima, koji će biti reaktivirani pod novim koncesionarom Sigma poslovodstvom, velik interes za nju pokazuju Talijani, u samo tri dana stiglo je 130 rezervacija te Uprava očekuje da će ona jako dobro funkcionirati.
Što se istoimenog hotela s četiri zvjezdice tiče, gostima je na raspolaganju 38 dvokrevetnih soba i četiri "svita", nakon odlaska malonogometnih reprezentacija očekuje se uobičajeno zatišje i početak rada u punom pogonu od uskršnjih blagdana, do kad je planiran dovršetak "šminkanja" kompleksa - obnove fasada, vanjštine hotela, restorana Navigare i launge bara Nautica te hortikulturnog uređenja okoliša.
Objekti koji zasad zapošljavaju 45 osoba (predviđa se da će ih sa sezoncima biti 60-ak) bit će otvoreni 365 dana u godini, ističu u Upravi Sigma poslovodstva, a posjetitelji koji nisu ovdašnji gosti mogu koristiti restoran i lounge bar, prošetati marinom i šetnicom ispod nje. Bookinzi se uglavnom ostvaruju putem raznih europskih internet portala, a u Nautici računaju i na suradnju s TZ-om i kontakte koje ostvaruju s različitim agencijama.

Krajem prošle godine Harald Fischl je, kako nam je tada izjavio, s Hypo Leasingom Kroatien i Hypo Alpe Adria Bankom International iz Austrije potpisao ugovor o koncesiji, prema kojemu je njegova tvrtka preuzela Sigma poslovodstvo, a slijedeći je ugovoreni korak bio prodaja založnih prava preko otvorenog tendera kako bi Hypo namirio svoja potraživanja. Sve su to bili preduvjeti za konačno otvorenje tih objekata i uredno poslovanje.

Podsjetimo, hrvatska Vlada prethodno je koncesiju prenijela s Civitas Nove d. d. (koja je, kao i Civitas Nova d.o.o, tvrtka kćer Fischl Handelsgessellschafta MHB) na Sigma poslovodstvo i to temeljem zahtjeva za aktiviranje založnog prava vjerovnika, tvrtke Hypo-Leasing Kroatien - tadašnjeg vlasnika Sigma poslovodstva. Prijenos koncesije je kočila činjenica da je Civitas nova d.d. bila u stečaju, dok njena sestrinska tvrtka Civitas nova d.o.o. nije željela prepustiti posjed Sigma poslovodstvu.
Krajem rujna smo izvještavali i o premještaju grupe gostiju iz hotela Nautica usred noći u druge novigradske hotele. Nautica je bila zatvorena veći dio ljeta, ali je dobila privremenu dozvolu za rad i tom ju je prilikom zatvorila financijska policija. Harald Fischl je tada za Glas Istre izjavio da je hotel zatvoren i da su gostima željeli izaći u susret pronalaskom novog smještaja te da ne žele potpirivati zlonamjerne spekulacije ni skandale, već su koncentrirani na potpisivanje spomenutog ugovora. (Piše Kristina FLEGAR)
V. d. direktorice novigradskog TZ-a Michelle Babić potvrdila nam je da su ih iz Sigma poslovodstva obavijestili o početku rada marine i hotela Nautica. "Njihovi su djelatnici kod nas preuzeli vodiče, brošure i drugi propagandni materijal, uredno nam prijavljuju goste i uplaćuju boravišnu pristojbu. Itekako smo zadovoljni da su ovi objekti napokon otvoreni i da će tako biti tijekom čitave godine. Zahvaljujući tome očekujemo povećanje broja noćenja i bolje ukupne turističke rezultate na našem području", rekla je Babić.

Izvor: www.glasistre.hr