• hr
  • en
  • de
  • it

Novi stečajni upravitelj odustao od ulaska u Nauta Lamjanu

Pravni zastupnik SSSH Vedran Uranija izrazio je zadovoljstvo što je škver obranjen i ocijenio to pobjedom radnika.
Novi stečajni upravitelj Nauta Lamjane Alain Khan jutros se pojavio pred kaljskim brodogradilištem, no pedesetak radnika dočekalo ga je na barikadi zvižducima i bakljadom, nakon čega je Khan odustao od ulaska u tvrtku i vratio se u Zadar.
Iako se na mjestu događaja nalazilo nekoliko policajaca, Khan je rekao da nije tražio asistenciju policije, a na novinarsko pitanje što radi nekoliko policajaca pred ulazom u brodogradilište odgovorio je da osiguravaju prosvjed, kao i bilo koji drugi skup.
Radnici su ga pitali kada će dobiti plaću koja im kasni, no Khan im nije odgovorio već je poručio da na miran način želi ući u brodogradilište i preuzeti poslovanje.
Pravni zastupnik SSSH Vedran Uranija izrazio je zadovoljstvo što je škver obranjen i ocijenio da je to »velika pobjeda radnika i dokaz da u Hrvatskoj ima nade za obespravljene radnike i građane.
Brodogradilište Nauta Lamjana je primjer da gospodarstvo može oživjeti. Ne želimo Khana, jer gdje god je bio stečajni upravitelj tvrtke su likvidirane, a čak je i najavio da u brodogradilište dolazi jer mora namiriti vjerovnike, ustvrdio je Uranija.
Zahvalio je načelniku PU Zadarske Nevenu Paškalinu i ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću što policija nije intervenirala.
»Situacija je bila korektna, nije bilo nasilnog ulaženja. Tražili smo odgodu ulaska Khana do odluke Visokog trgovačkog suda u vezi žalbe sindikata o smjeni bivšeg stečajnog upravitelja Ivana Rude«, rekao je Uranija i pozvao Uskok da »istraži kriminal u kaljskom brodogradilištu«.
Novog stečajnog upravitelja pedesetak radnika ne želi jer smatraju da dolazi ugasiti brodogradilište u kojem je njegov prethodnik, stečajni upravitelj Ivan Rude, ponovno pokrenuo posao i radnike vratio s burze.
Da ne vjeruju u njegove namjere, sindikalisti su mu rekli u utorak kada se pojavio pred blokiranim ulazom u krug kaljskog škvera.
Visokom Trgovačkom sudu već su se žalili na odluku stečajne sutkinje Ardene Bajlo o smjeni dosadašnjega stečajnoga upravitelja zbog pogrešno obračunatih putnih naloga.
Najavljuju i moguće podnošenje kaznene prijave protiv sutkinje, a branit će ulaz u brodogradilište, kako su rekli, dok god bude potrebno.

Izvor: www.novilist.hr