• hr
  • en
  • de
  • it

Novi stečajni upravitelj, nova nada?

Razriješen je stečajni upravitelj Edvin Šimunov, imenovan je novi, Ivan Rude iz Šibenika, i ima nekih konačnih pozitivnih naznaka iz resornog Ministarstva, kazao je Uranija
70-tak bivših radnika remontnog brodogradilišta Nauta Lamjana u stečaju iz mjesta Kali, predvođeni glavnim sindikalnim povjerenikom podružnice SMH-Nauta Lamjana Mariom Koštom i pravnim zastupnikom i teritorijalnim povjerenikom SSH Zadar, Vedranom Uranijom, održali su novi prosvjedni skup s ciljem ubrzanja stečajnog postupka te tvrtke.
Ovo je, podsjećamo, šesti prosvjedni skup u posljednjih godinu i pol dana, koliko je prošlo od kada je pokrenut i sam stečajni postupak nad tom tvrtkom. Nakon zadnjeg prosvjednog skupa održanog pred Božić na kojem je zatražena smjena stečajnog upravitelja kao i ubrzanje stečajnog postupka i dodjela koncesije za rad, prije par dana razriješen je stečajni upravitelj i imenovan novi. Radnici ističu kako ima pozitivnih naznaka iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture da bi se uskoro mogao riješiti i problem s koncesijom.

„Ipak su se neke stvari u međuvremenu dogodile. Razriješen je stečajni upravitelj Edvin Šimunov, imenovan je novi, Ivan Rude iz Šibenika, i ima nekih konačnih pozitivnih naznaka iz resornog Ministarstva mora prometa i infrastrukture da bi se ta koncesija ipak mogla dodijeliti jednoj kvalitetnoj tvrtki nakon što je poništena dodjela koncesija tvrtki M-inženjeringu" , kazao je Vedran Uranija.
Novi stečajni upravitelj je Ivan Rude i on sada preuzima Nautu Lamjanu. U godinu i pol dana u toj se tvrtki gotovo ništa nije događalo. „Istina, priznata su sva potraživanja, radnicima je isplaćeno nešto malo novaca, ali posao nije pokrenut što smo tražili i koncesija je dodijeljena M-inženjeriju iz Rijeke pa poništena po našem zahtjevu. Priznajemo, tu su Vlada i resorno Ministarstvo dobro reagirali, ali nakon toga - pat pozicija; više se ništa ne događa", objašnjava Uranija.
Održavaju se prosvjedi, pišu se dopisi Visokom sudu, ministarstvu i Vladi, ali posao ne ide. Ne radi se godinu i pol dana. Nakon što je razriješen sada bivši stečajni upravitelj, već nekih pomaka ima i uskoro bi se u Nauti Lamjani moglo početi raditi, tvrdi Uranija. „Ivan Rude je vrlo uzoran primjer. Vodi stečaj Autotransporta Šibenik. Stečaj je otvoren, ali svi su radnici ostali na svojim radnim mjestima te i sada rade. Ivan Rude je prihvatio naš zahtjev da ljudi rade i da se prednost pri isplati dugovanja da radnicima", te nastavlja
„Ohrabrujuće je da je gospodin, kojem dajemo punu potporu, preuzeo i slučaj nauta Lamjane jer su njegova razmišljanja koncepcijski identična onima koje mi zastupamo: očuvanje radnih mjesta i isplata radnika unatoč provedbi stečajnog postupka."
Predstavnici sindikata i radnika ovim prosvjedom nastavljaju borbu za očuvanje radnih mjesta jedinog remontnog brodogradilišta u Hrvatskoj specijaliziranog za remont ribarskih i manjih brodova, a žele i da se isplate dosuđene plaće i otpremnine radnicima. „Ono što tražimo je da se hitno pokrene proizvodnja. Tamo je sada jedna američka platforma koja godišnje na remont može primiti i do 200 brodova. Godinu i pol dana se izgubilo ni zbog čega ,100-tinjak radnika je moglo raditi i primati plaću, mogla je i Hrvatska od toga ubirati poreze i doprinose. S novim upraviteljem tražimo da se to pokrene, da se zaposli tih 100-tinjak radnika, uz kojih može raditi još oko 1000 kooperanata."
Drugo što traže od Vlade i resornog Ministarstva je da konačno dodijeli koncesiju najboljem ponuđaču, nekome tko će zaposliti ljude. Dugoročno rješenje je da se u konačnici tvrtka i privatizira. Dnevno u Hrvatskoj ostaje bez posla oko 800 ljudi, a na burzi rada je trenutno 375 000 ljudi, ovo je prilika Vladi i resornom Ministarstvu da odmah zaposli 1100 ljudi, s perspektivom da to bude i više. To bi bio značajan impuls ovoj regiji i gradu i radnicima i Hrvatskoj da se nešto pozitivno može nastaviti.
Također vrlo bitno je da Europska unija od RH traži da se hrvatska brodogradilišta hitno privatiziraju ili daju u koncesiju. Brodosplit je već riješen, kao i Brodotrogir, evo prilike da se i ovo remontno brodogradilište, koje ima tradiciju 150 godina i jedino je takve vrste u Hrvatskoj, da u koncesiju i kasnije privatizira. Imperativ je to EU-a, ali prije svega i naš, sindikalni radnički, a od toga će i država imati koristi...
Razriješen je stečajni upravitelj Edvin Šimunov i bez obzira na naša neslaganja, zahvaljujemo mu na njegovom angažmanu u Nauti Lamjani. Vjerujemo da je imao dobre namjere, ali po nama radnicima, napravio je nedovoljno jer brodogradilište i dalje ne radi, kazao je Mario Košta. "Iako su postojali svi preduvjeti da brodogradilište proradi odmah po otvaranju stečajnog postupka, mi smo i dalje na ulici, bez posla i prihoda."
Prema riječima radnika, dva su razloga zašto stečajni upravitelj nije uspio: prvi je njegova okupiranost drugim poslovima (direktor Liburnije, puno radno vrijeme, brojni drugi stečajevi, donedavno i KK Zadar). „Ne može se biti kapetan na dva broda istovremeno, jer jedan će sigurno završiti nasukan. Drugi faktor je preveliko oslanjanje na bivšeg direktora Naute Lamjane koji ju je i doveo u stečaj.
Formalni razlog zahtjeva za razrješenja Šimunova bili su preveliki računi odnosno njegovo nekontroliranje troškova. Tako je u prvih 5 mjeseci njegovog upravljanja Lamjanom za vodu potrošeno 164 000 kuna, a u sljedećih 9 mjeseci 17 900 kuna. Razlika je enormna i mi tvrdimo da je tvrtka za toliki iznos oštećena, tvrdi Košta.

Izvor: www.ezadar.hr