• hr
  • en
  • de
  • it

Novi sadržaji za nautičare u Baškoj Vodi

Baška Voda uskoro postaje centar elitnog turizma, kruzeri i megajahte bit će usidreni u novoj nautičkoj luci, koja će utjecati na produženje predsezone i posezone. Ovako sažet glasi, otprilike, trenutni plan Joška Roščića, načelnika općine Baška Voda.
Radovi na izgradnji luke nautičkog turizma su u punom zamahu, investitor je Općina, a samo prva faza radova, koja je već završena, i druga koja se trenutno izvodi, "teže" oko petnaest milijuna kuna. Trenutno se gradi glavna zgrada u luci koja će u sebi sadržavati restoran koji će s terasom imati 260 sjedećih mjesta.
U zgradi će biti i dvorana za prijeme te uredi, a na vrhu lukobrana će se smjestiti ostakljeni kafić sa stotinu sjedećih mjesta te nekoliko trgovina. Međutim, to nije sve jer uz glavnu zgradu bit će izgrađene i još dvije pomoćne.

- U jednoj zgradi bit će svlačionice i prostorije za nautičare, a druga će biti namijenjena za sport, točnije baškovoške jedriličare i veslače - veli Roščić i ističe kako je najzanimljivije to što će na vanjskoj strani lukobrana biti izgrađen gat dug čak 120 metara.
- Nekome će ovo možda biti čudno, ali zamisao je da u Bašku Vodu dolaze megajahte i kruzeri srednje veličine. Imat ćemo nešto što trenutno nema nitko na Jadranu. U ovoj godini bit će osigurano i veliko parkiralište, a luka će biti dovedena na razinu od četiri kategorizacijske zvjezdice - ponosno nam o novom projektu govori načelnik Roščić.

Inače, sredstva za prvu i drugu fazu izgradnje osigurala je Općina i Luke Baška Voda, a za opremu i gat Općina namjerava dignuti kredit u iznosu od deset milijuna kuna.
- S ovim projektom formirana je i nova firma "Luke Općine Baška Voda" u koju spadaju Luke Baška Voda, Promajna i Krvavica, koje će biti objedinjene u jednu tvrtku. U novu tvrtku pripadaju također i općinski prostori - Omladinski dom, stadion NK Urania, škola u Bastu koju smo doveli na razinu sa smještajnim kapacitetima, konoba u Bastu i kafić "Riva".
Tvrtka će otprilike imati od trideset do četrdeset stalno zaposlenih. Plan je da ima godišnji proračun negdje oko 50 milijuna kuna, što je proračun jednog grada srednje veličine - kaže Roščić, koji naglašava i to kako će na lukobranu i nakon izgradnje kompleksa ostati mogućnost parkiranja oko tristo automobila, što je vrlo važna stvar, pogotovo u vrijeme turističke sezone.
Načelnik općine Baška Voda sa sigurnošću nam kaže i kako će svi radovi, osim izgradnje gata, biti završeni do sredine travnja. A izgradnja gata počet će nakon nadolazeće turističke sezone i trajat će najmanje dvije godine.
- Ovo je luka koja se nalazi praktički u centru Baške Vode i ona će dignuti samu razinu usluge, a posebnu važnost imat će u predsezoni i posezoni. Očekujemo da će sredinom travnja na otvorenju zgrade prisustvovati premijer Andrej Plenković - otkriva nam baškovoški načelnik.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr