• hr
  • en
  • de
  • it

Novi izazov za jedriličare na Jadranu – Regata tisuću otoka

Sve je spremno za početak prve Regate tisuću otoka, navigacije od dvije etape od 277 NM koja povezuje Rijeku i Porto Montenegro u Tivtu uzduž jedne od najljepših obala na svijetu:
Regata tisuću otoka je idealna prilika jedriličarima pokazati svoj talent. Jedrenje od Rijeke do Porto Montenegra i natrag znači da regata prolazi među doslovno tisuću otoka. Otoke Unije, Susak, Premudu, Dugi otok, Kornat, Vis, Lastovo i Mljet u prvoj etapi koja kreće iz Rijeke treba ostaviti desno, a u drugoj etapi koja kreće iz Porto Montenegra ostaviti lijevo. Osim nekoliko oznaka na startu i cilju, nema drugih ograničenja kursa, i na volju je svakoj pojedinoj jedrilici odabrati najbolji kurs.
Start prve etape predviđen je u 12:00 u subotu 21. rujna iz Rijeke, s vremenskim ograničenjem od 3 dana za dolazak u Porto Montenegro. Uzduž rute od tristotinjak milja, flotu čekaju tehnički izazovi navigacije između mnogo otoka i kanala hrvatske obale i facsinantnog zaljeva Boke Kotorske, ali isto tako i nagrada iznenađujućom ljepotom okruženja poznatom diljem svijeta. Nakon dodjele nagrada za prvu etapu u Porto Montenegru u utorak 24. rujna, flota starta u srijedu 25. rujna u suprotnom smjeru prema Rijeci na istom kursu, a regata se zaključuje dodjelom nagrada 28. rujna u Rijeci.
Prije starta u Rijeci u petak, 20. rujna održat će se i promotivna regata na kojoj će svaka jedrilica ugostiti jednog novinara koji će se moći i na taj način upoznati s jedriličarskim vjestinama.
Za regatu su prijavljene jedrilice s posadama iz Austrije, Hrvatske, Irske, Litve, Mađarske, Rusije, Slovenije, Slovačke i Velike Britanije od kojih je 6 jedrilica duljine iznad 16 metara. Mađarski „Wild Joe" 60-stopna s nagibnom kobilicom sudionik je nekih od najpoznatijih svjetskih navigacijskih regata. Pažnju će sigurno privući i „Cuba Libre" klase VOR 60, austrijska jedrilica s litavskom posadom, kao „Mustique" najveća jedrilica regate duljine 20.04 metara britanskog vlasnika na kojoj će biti i predstavnici Porto Montenegra. Hrvatske posade predvodi „Damaco" Millenium 40 Berislava Vranića koji može računati na dobar plasman po korigiranom vremenu. Damir Čargo dolazi iz Splita s novom jedrilicom „Waypoint" dizajniranom za regate dvojaca ovog puta uz svojeg stalnog člana posade Miljenka Nikolića potpomognut dosadašnjim vlasnicima jedrilice obzirom da im je ovo prva regata s ovom jedrilicom.
Pozicije jedrilica tijekom regate moći če se pratiti uživo sustavom praćenja na internetu kao i poredak po korigiranom vremenu koje se određuje korekcijom realnog jedrenog vremena za koeficijent kojeg određuju značajke svake jedrilice. Na Regati tisuću otoka primjenjuje se ORC sustav razvrstanja i izjednačavanja jedrilica koji temeljem mjera trupa, snasti i jedara određuje teoretske mogućnosti brzina svake jedrilice u različtim vremenskim uvjetima i kao takvoga ga Međunarodni jedriličarski savez priznaje za svjetska prvenstva krstaša.
Pokrovitelji Regate tisuću otoka su: Primorsko-goranska Županija, Lučka uprava Rijeka, Lučka kapetanija Rijeka, Grad Rijeka, Turistička zajednica Kvarnera, Turistička zajednica Grada Rijeke uz glavne sponzore: Porto Montenegro i One Sails

Svi detalji o regati dostupni su na www.thousandislandsrace.com