• hr
  • en
  • de
  • it

Novi gatovi u Krku, Baškoj, Njivicama i Puntu

Projekti izgradnje lukobrana i novih vezova su u visokoj, završnoj fazi dokumentacijske pripremljenosti i uvršteni su u investicijski plan 2016-2018., a uređenje cjelokupnog obalnog prostora trebalo bi donijeti i veću turističku zaradu i uljepšati cijeli Krk

Ulaganja u infrastrukturu, tako i onu pomorsku, važan su razvojni zamašnjak svake sredine. Otok Krk, zahvaljujući upravo takvim projektnim planovima Županijske lučke uprave Krk već je neko vrijeme na razvojnoj prekretnici, točki s koje se, uvjereni su predstavnici te institucije - predsjednik Upravnog vijeća Loris Rak i ravnatelj Anđelko Petrinić, veliki i ambiciozno osmišljeni investicijski zahvati iz onih papirnato-dokumentacijskih oblika počinju pretakati u stvarne, vidljive i opipljive oblike.
- To se posebice odnosi na četiri luke ovog otoka odnosno luke Krk, Bašku i Punat koje su razvrstane u kategoriju luka županijskog značaja, jednako kao i luku Njivice koja spada u red luka lokalnog značaja. Spomenuti projekti, svi redom u visokoj, završnoj fazi dokumentacijske pripremljenosti uvršteni su u investicijski plan 2016-2018., a koliko su opsežni, veliki a time i važni najbolje ocrtava procjena njihove ukupne vrijednosti koja dosiže čak 200 milijuna kuna, naglašava Aneđelko Petrinić.
Ocjenjujući da je ulaganja takvog obima teško realizirati bez »vanjskih partnera«, dijelom i financijera zainteresiranih za buduće komercijalne sadržaje koje će odskora biti ponuđeni u četirima krčkima lukama čelnik ŽLU Krk nam je prenio i kako je upravo zbog njih i njihova potpunijeg informiranja taj »sveotočni lučko-infrastrukturni razvojni plan stoljeća« nedavno prezentiran i na »IV. Međunarodnom invest forumu« održanom pod motom »Mi nudimo mogućnosti« u Opatiji.
Prvi, danas već u potpunosti projektno dovršeni projekt odnosi se na nastavak ulaganja u luku Njivice. Ti zahvati podrazumijevaju njenu dogradnju, a projekt je popraćen nedavno ishođenom lokacijskom dozvolom. Slijedom glavnog projekta koji se dovršava, naglašava Petrinić, zahvati u toj luci krenuti će prije iduće sezone, odnosno već tijekom ove zime. Ulaganja u luku Njivice koje će financijski zatvoriti ŽLU Krk, PGŽ i Općina Omišalj obuhvaćaju izgradnju novih gatova te proširenje i uređenje obalnog dijela luke - šetnice koja će Njivicama, kao važnom turističkom centru otoka donijeti 100 novih vezova, ali i novu kvalitetu te dopadljive javne sadržaje, nastavlja naš sugovornik od kojeg smo doznali i da taj višeetapni projekt (koji bi u konačnici trebao rezultirati i izgradnjom sekundarnog lukobrana) ukupno »teži« 25 milijuna kuna.

Vrlo izgledan je i skorašnji začetak radova na 200-metarskom produljenju glavnog lukobrana Luke Krk, prve faze sveobuhvatnijeg, čak 50 milijuna kuna vrijednog projekta koji će tom gradu i njegovoj luci donijeti 200 novih vezova, novu »fiksnu« obalnu benzinsku postaju, ali i temeljitu rekonstrukciju povijesnog dijela luke, zajedno s produljenjem Velog i Ribarskog mula. U planu je i gradnja cijelog niza novih priveznih gatova na Portapisani, ali i gradnja sekundarnog lukobrana duljine 90 metara.

- Moram napomenuti kako je projekt produljenja glavnog krčkog lukobrana i u ovom času predmet naših razgovora s Ministarstvom poljoprivrede i ribarstva, a koji se tiču sufinanciranja tog objekta - važnog djela budućih ribarskih sadržaja odnosno iskrcajnih mjesta i vezova za brodove ovdašnjih ribara. U razgovorima s čelnicima Ministarstva dogovoreno je kandidiranje tog projekta prema raspoloživim europskim izvorima financiranja, ističe ravnatelj ŽLU Krk Petrinić, napominjući i kako je prema ocjenama nadležnih u spomenutom ministarstvu, krčki plan u ovom trenutku nedvojbeno najpripremljeniji i najdovršeniji hrvatski projekt te vrste, a time i najizgledniji kandidat za dobivanje potpora iz EU fondova. Tako bi se, nadaju su u ŽLU Krk, mogao pokriti cjelokupni iznos ulaganja u lukobran »teških« skoro 36 milijuna kuna. Lokacijska dozvola za taj dio lučke investicije ishođena je u travnju ove godine, nedavno je dovršen i glavni projekt, a u tijeku je i postupak ishođenja građevinske dozvole. Realno je očekivati da će sve biti spremno već za koji mjesec te da ćemo, konkretiziramo li najave europskog (su)financiranja ulaganja u krčku lučku, u ovom slučaju i ribarsku infarstrukturu, s radovima na tom objektu moći krenuti već od travnja 2016., zaključuje naš sugovornik.

Važna te za mogućnost budućeg komercijalnog korištenja izuzetno zanimljiva investicija za koju, doznajemo, već danas postoji »opipljiv« interes investitora tiče se i nastavka ulaganja u luku Baška.

- I kod tog je projekta već ishođena lokacijska dozvola, do kraja godine očekuje se i građevinska a ona će, uz ostalo, podrazumijevati produžetak Male rive za stotinu metara kao i produženje postojećeg lukobrana za dodatnih 50 metara. Time će se u Baški stvoriti mogućnost oformljenja čak 400 novih vezova, ističe Petrinić napominjući i kako će se planiranim, 25 milijuna kuna vrijednim zahvatima napokon »zatvoriti« akvatrorij te luke i time steći uvjeti njenog sigurnijeg korištenja. U unutranjem dijelu bašćanske luke omogućiti će se postava četiriju do pet pontonskih gatova koji će u prvom redu služiti nautičarima.

Posljednji te ujedno i najveći, a time i naskuplji projekt tiče se luke Punat. On, objasnio nam je Petrinić, nosi zahvate kojima će se u mjesnoj luci tog već danas velikog i važnog nautičarskog centra izgraditi čak 650 novih vezova. Projekt vrijedan 80 milijuna kuna, između ostalog, podrazumijeva rekonstrukciju i izgradnju nove lučke obale, gradnju novih gatova i lukobrana u komunalnom dijelu luke kao i gradnju gatova i lukobrana njenog nautičkog dijela, segmenta koji će s komercijalnog aspekta zasigurno biti zanimljiv potencijalnim ulagačima. Projekt Luke Punat za sad je popraćen idejnim projektom, u tijeku je ishođenje lokacijske dozvole a računamo da ćemo građevinsku dozvolu u rukama imati tijekom travnja iduće godine, ističe ravnatelj krčkog ŽLU naglašavjući kako je otvorena mogućnost dobivanja koncesije za dio puntarskog lučkog područja. Ono što će ondje sasvim sigurno prvo doći na red, i to već dogodine, ulaganja su u gradnju odnosno produljenje gata na lokalitetu Punćale. kraj teksta

Samostalno uprihode 38 milijuna kuna
Da mreža Županijskih lučkih uprava spada u red većih županijskih sustava potvrđuje podatak kako ŽLU-ovi na području PGŽ godišnje samostalno uprihode oko 38 milijuna kuna. Dodamo li se tom novcu i sredstva koja se uprihode od koncesija, dolazimo do godišnjeg investicijskog potencijala od 50-tak milijuna kuna, iznosa koji ojačan s »vanjskim izvorima« financiranja otvara mogućnosti značajnih ulaganja u širenje, kapacitativno jačanje, ali i kvalitativno unapijeđivanje svih ovdašnjih, tako i krčkih luka.

Dugo priželjkivano
ŽLU Krk obuhvaća čak trećinu cjelokupnog lučkog sustava ove županije. Njena veličina i značaj, u sinergiji s implementiranim novim modelom upravljanja, »tjera« nas da ovom području poklonimo dužnu pažnju te da ondje započnemo ostvarivati neke od otočana dugo priželjkivane projekte, ustvrđuje Rak naglašavajući kako će, osim primarnog cilja - povećanja kapaciteta spomenutih krčkih luka, planirana ulaganja donijeti i niz »sekundarnih« koristi uključujući i mogućnost uređenja cjelokupnog obalnog prostora četiri krčka lokalna središta. Znajući koliko su obalna odnosno lučka područja važna za ukupnu vizuru svakog od spomenutih otočnih mjesta, nije teško zaključiti u kolikoj ćemo mjeri realizacijom lučkih projekata unaprijediti odnosno uljepšati i ukupnu sliku Krka, Punta, Njivica i Baške. A to je, zaključuje Loris Rak, vrlo važno i u turističkom kontekstu cjelokupne priče.

Najveći
ŽLU Krk jedna je od 8 lučkih uprava ustrojenih na području Primorsko-goranske županije. Krčka je institucija ujedno i najveća Županijska lučka uprava na području PGŽ-a koja upravlja s 23 otočne luke. ŽLU Krk, naglašava predsjednik Upravnog vijeća te institucije Loris Rak, ujedno je i fiskalno najpotentnija lučka uprava na ovom području zbog čega i ne čudi da će upravo taj otok svjedočiti najvećem, odnosno najambicioznijem investicijskom ciklusu u novijoj povijesti.