• hr
  • en
  • de
  • it

Novi brod 'Greenpeacea' oduševio Splićane

Novi brod „Greenpeaca", vrhunac suvremene europske brodogradnje, „Rainbow Warriror III" posjetio je jučer prvi put Split. Zeleni jedrenjak dužine 57 metara, sa jarbolima visokim 57 metara dominirao je u utorak vizurom Gradske luke.
-Vaša je obala sjajna za mirnu i udobnu plovidbu-govori nam kapetan Joel Stewart, zapovjednik 16 milijuna eura vrijednog jedrenjaka za 21. stoljeće koji je porinut prije tri godine u Bremenu.
Ovaj Amerikanac nekada je bio pomorac na trgovačkim i putničkim brodovima. Plovio je i kao ribar u ledenim vodama Beringovog, najsurovijeg more na svijetu. Međutim, nakon goleme ekološke tragedije tankera „Exxon Valdez" ovaj Amerikanac odlučio se pridružiti „Greenpeacu".
-1989. godine dogodilo se curenje 11 milijuna galona nafte iz nasukanog „Exxon Valdeza" u velikom Aljaškom zaljevu. Nakon toga taj dio mora se doslovce fizički promijenio. Kad bi smo isplovili na more galebovi se više nisu čuli, riba više nije bilo, a i zvukovi mora su se nekako promjenili...
U meni se te godine prelomilo i odlučio sam ostaviti ribarstvo, te pridružiti se miroljubljivim ratnicima pod duginim bojama-priča nam kapetan Stewart jedan od najpoznatijih kapetana iz flote „Greenpeacovih" brodova. I Stewart je prošao brojne akcije na moru, a ni uhićenja nije manjkalo.
-Možda najspektakularnije hapšenje koja sam doživio je bilo 2000-te godine u Japanu kada smo pokušali spriječiti brodski transport bačava sa toksičnim otpadom iz jedne tvornice pokraj Tokija. Na brod je upalo preko 30 japanskih policajaca, prisilno su nas privezali u luci, pretresli brod, kopirali sve podatke sa računala kao, uzeli popis posade broda...
Naši aktivisti koji su na vrh jednog tokijskog poslovnog nebodera izvjesili transparent protiv kemijske industrije također su bili uhapšeni i zadržani u Tokiju. Prošle godine sam sudjelovao u međunarodnom spašavanju naših aktivista koje su uhapsile ruske vlasti u pokušaju da se popnu na naftnu platorfmu 'Prirazlomnaya'.
Naši aktivisti su se tjednima nalazili u pritvoru u sjevernoruskom gradu Murmansku. Posadu je verbalno napao osobno Vladimir Putin da, tobože, svojim akcijama ugrožavaju živote ruskih radnika na platformi. Nakon dva mjeseca zatvora uspjeli smo spasiti posadu, te izvući brod iz Murmanska-pričan nam kapetan Stewart kazujući kako novi brodom kojim zapovijeda još nije bio u nekih spektakularnijim akcijama.
-Ovo je pravi admiralski brod naše flote-ponosno će kapetan dok stojimo na zapovjednom mostu jedrenjaka vrijednog 23 milijuna eura.
-Nema mora ili oceana na svijetu gdje ne možemo ploviti, osim tamo gdje caruje led. Nedavno smo čak plovili i rijekom Amazonom u akciji protiv uništavanja prašume. Ovo je prvi brod dizajniran i sagrađen po narudžbi naše organizacije. Brod plovi prvenstveno koristeći vjetar.
Oblik trupa broda, te oblik jedara i jarbola su takvi da možemo bez problema sa jedrima ploviti brzinom od 13 čvorova. Ima dva jarbola, tzv."A-oblika" koji nose čak 1200 metara četvornih površine jedara. „A-oblik" jarbola prvi put je primijenjen na brodu ove veličine.
Bez obzira na visinu jarbola od 55 metara možemo se u plovidbi sigurno nagnuti pod kutem od 15 stupnjeva. Imamo električno-hibridne pogonske Volvo strojeve koji sa samo 300kW-a snage mogu osigurati brzinu od 7 čvorova. Ispušni plinovi se pročišćavaju, biološki obrađujemo otpadne vode, a brod je obojan ekoloških bojama.
Imamo sustave za brzo spuštanje gumenjaka koje koristimo za „okršaje"-niže nam kapetan neke od brojnih tehničkih detalja ovog naprednog jedrenjaka koji na krmu ima čak i platformu za helikopter. Tu je i hangar za smještaj letjelice. No, kako na brodu nema helikoptera, hangar je privremeno pretvoren u radionicu.
Pitali smo kapetana kako Splićani koji požele zadati glavobolju ribarskim i naftnim industrijama mogu postati članom posade „Duginog ratnika".
-Morate imati barem pet godina pomorskog iskustva i položene osnovne pomorske svjedodžbe. Uz to, morate biti i dugogodišnji član „Greenpeaca" s niz akcija u kojima ste sudjelovali. Tada se možete prijaviti nekom od naših ureda i nema razloga da se ne vidimo na ovom brodu-poželio je kapetan Stewart dobrodošlicu našim odvažnijim sugrađanima.
-Ime broda "Dugin ratnik" uzeto je iz proročanstva sjevernoameričkog naroda Kri, u kojem se navodi da će se u danima kada se Zemlja suoči sa uništenjem koje je izazvao čovjek, čovječanstvo ujediniti radi vlastitog spasa, a ti ljudi će postati poznati kao "ratnici duge"-pojasnio nam je kapetan Joel Stewart porijeklo imena svog broda.

"Rainbow warrior III"
-57 m dužina
-11 m širina
-5 m gaz
-55 m visoki jarboli
-1200 metara četvornih površina jedrilja
-15 članova posade

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr