• hr
  • en
  • de
  • it

Novi Banj svrstao Šibenik na top-ljestvicu gradova

Jedan od najčitanijih talijanskih dnevnih listova i news portala "La Repubblica" uvrstio je Šibenik među top-deset gradova koje svakako treba posjetiti. U rubrici "Putovanja", "La Repubblica" donosi članak pod naslovom "Život na plaži u srcu grada", gdje uz bok svjetskim turističkim destinacijama, poput Amsterdama, Berlina, Bruxellesa, Firence, Graza, Londona, Pariza, Praga i Züricha, navode i Šibenik, kao nezaobilazan turistički toponim, i to ponajviše zahvaljujući novouređenoj gradskoj plaži Banj.
Svojevrsna je to promocija gradova "s preporukom" jer, osim brojnih kulturnih znamenitosti koje se u njima mogu vidjeti, nude i uživanje u zabavnim sadržajima, prije svega u kupanju, bilo u moru, rijekama ili jezerima. Šibenik je u tako prestižnoj konkurenciji dobio svoje mjesto jer ima plažu udaljenu tek pet minuta hoda od stare gradske jezgre, na kojoj se "osim kupanja u čistom moru, može uživati u predivnom pogledu na povijesnu katedralu sv. Jakova kao zaštićene baštine UNESCO-a.
Riječ je", piše "La Repubblica", o jedinstvenoj katedrali u Europi koja je građena isključivo od kamena, bez korištenja materijala koji bi povezivali konstrukciju, kao što su cement ili drvo. U sumrak, plaža se", navodi talijanski news portal, "pretvara u pozornicu za koncerte i noćno kupalište".
Ovim priznanjem, svim domaćim skepticima usprkos, Šibenik se na velika vrata vraća moru i turizmu, od kojih je godinama, posve paradoksalno, bježao u zaleđe. Uostalom, ove sezone broj posjetitelja u gradu porastao je za čak 24 posto u odnosu na lani! Osim brojnih festivala koji su u grad doveli brojne goste, naročito mlađe dobi, i Banj je bez sumnje tome pridonio.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr