• hr
  • en
  • de
  • it

Nova turistička zona u Kalebovoj luci

Nove izmjene rogozničkog prostornog plana, kojima su se na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici bavili općinski vijećnici Rogoznice, podrazumijevaju usklađivanje tog dokumenta sa županijskom prostornom regulativom, a uglavnom se to odnosi na turističke zone.
Tako će se, prema najnovijem "kroju" planera, ukinuti izdvojena turistička zona Zečevo, za četiri hektara smanjuje se i površina izdvojene turističke zone Kanica, ali zato se planira nova zona turistička zona Kalebova luka.

Teško je ne primijetiti da je u neposrednoj blizini tog budućega turističkoga kompleksa prije četiri godine bivša ministrica zaštite okoliša Marina Matulović-Dropulić najmarljivije provodila veliku akciju rušenja bespravno izgrađenih kuća.
I tada se spekuliralo da se ilegalni objekti u Kalebovoj luci i Zatoglavu uklanjaju kako ne bi smetali budućim investitorima koji su na tom području već bili otkupili oko 300 tisuća četvornih metra zemljišta.

Prvi put rogoznički temeljni planski dokument ne sanira bespravnom gradnjom devastiran prostor, nego proširenjem građevinskog područja otvara mogućnost za nove investicije u stambenoj, ali i gospodarskoj izgradnji.
Planiranje novoga građevinskog područja gospodarske namjene veličine 7,38 hektara uz državnu cestu olakšat će realizaciju gospodarske zone Krušćice, a tome u prilog ide prenamjena bivšeg "Vojnog mula" u luku otvorenu za javni promet.

Zatoglav, inače, dobiva i "zonu D" za javne i društvene sadržaje. Na tom području gradit će ustanova za stare i nemoćne. Investitor je poznat, već je izrađen i idejni projekt, buduća ustanova bit će visoke kategorije, a nudit će još medicinske, ugostiteljsko-turističke i rehabilitacijske sadržaje. Kad bude izgrađen, centar će zapošljavati stotinjak ljudi.
Mijenjaju se gabariti i turističke zone Karaula na Otoku, u sklopu koje je stara tvornica ribljih prerađevina. Da bi bila zanimljivija budućim investitorima, novim izmjenama i dopunama PPU se proširuje, ali zato se smanjuje turistička zona Medine unutar naselja Rogoznica, u neposrednoj blizini marine "Frapa".
Zemljište u toj zoni otkupio je vlasnik "Frape" Franjo Pašalić, a smanjivanjem zone Medine i Kanice, rečeno je na Vijeću, osigurava se izglednija realizacija investicija i brže rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, ma što to značilo!

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr