• hr
  • en
  • de
  • it

Nova marina u Pirovcu - konačno

Dokumentacijska podloga za projekt marine, odnosno luke nautičkog turizma od dvije stotine vezova kojeg je općina Pirovac započela prije punih pet godina je pred samim završetkom.
U opsežnoj i dugotrajnoj proceduri načinjeno je, naime, idejno rješenje i idejni projekt marine, napravljena Studija utjecaja na okoliš, a usvojen je i Urbanistički plan. Svi dokumenti su prošli postupak javnog uvida i rasprave, ishođene su propisane suglasnosti te se, na zadovoljstvo Općinskog vijeća Pirovca, nadležnih općinskih službi, te osobito načelnika Ante Šparice, očekuje građevinska i lokacijska dozvola.
- Nadamo se da ćemo te dokumente dobiti do kraja siječnja. Iza toga slijedi natječaj za koncesionara koji raspisuje Šibensko-kninska županija s obzirom na to da je riječ o luci županijskog značaja do dvije stotine vezova, a koncesija se izdaje na dvadeset godina - kaže načelnik Šparica.
Napominje kako je riječ o marini relativno visokog standarda budući da joj prema Pravilniku o kategorizaciji marina pripadaju tri sidra.
- Nije nevažno napomenuti kako je akvatorij marine posve propulzivan, odnosno da nema barijera koje brane cirkulaciju mora. I primarni i sekundarni lukobran gradit će se, prema projektu na takozvanim stopama tako da će more nesmetano cirkulirati. Naravno da smo planirali i lukobrane kako bi unutar same marine more bilo mirno, a svaki vez posve siguran. Načelnik dodaje kako i okoliš ali i svi popratni objekti unutar marine svojim izgledom, i funkcionalnošću prate propisani standard, od upravne zgrade s recepcijom, do restorana i yacht kluba i drugih sadržaja.
- Želja nam je da luka nautičkog turizma označi Pirovac, sadržajno obogati te otvori mogućnost zapošljavanja kako u samoj marini tako i kroz djelatnosti bez kojih marina ne može samostalno funkcionirati. Riječ je o brojnim obrtničkim, trgovačkim i ugostiteljskim uslugama.
Rekao bih da je to skoro značajnije od broja radnih mjesta u marini. Osim toga, i ekološki uvjeti u zaljevu bit će na nemjerljivo višoj razini od sadašnjih jer će sve otpadne vode prolaziti kroz biouređaj. Danas to nije slučaj jer plovila u zaljevu nitko ne kontrolira niti lokalna sredina ima ikakve financijske koristi od njihova zadržavanja u akvatoriju, a svakodnevno ih za ljetne sezone cirkulira otprilike koliko će ih biti na vezu u marini. Istraživanja su, dodaje pirovački načelnik, pokazala kako je svako mjesto koje je dobilo uređenu marinu, doživjelo svojevrsni ekonomski procvat.
- Po feasibility studiji vrijednost kompletnog projekta jest 7,5 milijuna eura bez PDV-a. Investicija je, stoga, "teška" gotovo deset milijuna eura, a ono što nas osobito veseli jest činjenica što imamo mnoge ozbiljne interesente - kazuje načelnik Ante Šparica.
Dokumentacijska baza koju nudimo potencijalnom investitoru je iznimna, što je rijetkost u mnogim gradovima i općinama. Ulagač, naime, ne treba sređivati papirologiju ni čekati na ulaganje niti dana.
Na nedavnoj prezentaciji projekta koja je okupila potencijalne ulagače i mnoge građane pobrali smo komplimente stručnjaka, ali i vlasnika marina te investitore u područje nautike. Izdvojio bih Gorana Prgina koji nam je čestitao na kvaliteti i pripremi projekta luke - zaključio je pirovački načelnik.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr