• hr
  • en
  • de
  • it

Nosač aviona idući tjedan ispred Dubrovnika

Ponos Ratne mornarice Italije - nosač zrakoplova "Cavour" sljedeći tjedan dolazi u višednevni posjet Hrvatskoj, te će se usidriti ispred Dubrovnika. Hoće li posjetiti Split za sada nije poznato. Admiralski brod ratne flote Italije uvjerljivo je najjači površinski ratni brod NATO-a u regiji istočnog Mediterana. "Cavour" je dug 244 metra, širok 39, a gaz mu je 8,7 metara. S deplasmanom od oko 30 tisuća tona, ovo je najveći ratni brod koji je u Italiji sagrađen nakon Drugog svjetskog rata.
Brod je porinut 2004. u brodogradilištu "Fincantieri" u mjestu Riva Trigoso, a nakon dužih proba i opremanja u flotu je stupio 2008. Punu borbenu operativnost dostigao je 2009., te od tada obavlja redovne zadatke i borbene misije u Mediteranu, ali i u vodama Atlantskog, Tihog i Indijskog oceana.
Iako se posjet formalno realizira u sklopu bilateralne obrambene suradnje između Hrvatske i Italije, valja napomenuti kako će brod prethodno posjetiti Crnu Goru što se tumači kao posredna poruka Alijanse Rusiji, koja ne simpatizira ideju da se Crna Gora pridruži NATO-u.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr