• hr
  • en
  • de
  • it

Nižim kamatnim stopama do većih ulaganja u turizam

Činjenica da je više od 80 posto hotelskih kapaciteta u Hrvatskoj izgrađeno prije 1980. godine predstavlja poseban izazov, ali označava i početak novog investicijskog ciklusa u turističkom sektoru. Uvjeren sam da će ovi novi uvjeti za turizam, odnosno niže kamatne stope od 1, 3 i 5 posto, ovisno o kategorijama, u već postojećim programima kreditiranja za turizam, biti izuzetno povoljni i atraktivni potencijalnim investitorima te će utjecati na povećanje konkurentnosti turističkog sektora, ali i na oživljavanje ukupnog hrvatskog gospodarstva - rekao je ministar turizma Veljko Ostojić na današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj je Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) predstavila nove uvjete, vezane uz sniženje kamatnih stopa i nove kreditne programe koji se, između ostalog, odnose na gospodarstvo, turizam, zaštitu okoliša, poljoprivredu te malo i srednje poduzetništvo.
Ministar Ostojić je podsjetio da je, preko HBOR-a, već aktualno sedam programa namijenjenih turizmu, sektoru s velikim potencijalom i izuzetno važnom ulogom u ukupnom gospodarstvu naše zemlje. Govoreći o mjerama za podizanje konkurentnosti hrvatskog turizma, ministar je podsjetio i na nedavnu odluku Vlade RH prema kojoj bi od 1. siječnja 2013. godine trebala započeti primjena niže stope PDV-a, od 10 posto, na ugostiteljske usluge. Ovu je mjeru ocijenio ključnim čimbenikom za povećanje ukupne konkurentnosti hrvatskog turizma te bazom za podizanje investicijske atraktivnosti turističkog sektora.
Podršku novim uvjetima HBOR-a, o smanjenju kamatne stope za jedan posto za niz programa kreditiranja, među kojima je i malo i srednje poduzetništvo, dao je i ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras. Pritom je istaknuo da se time ostvaruju i najave Vlade, vezane uz osiguranje najboljih kredita na tržištu, od jedan do tri posto. Kako je naglasio, riječ je o najpovoljnijoj kamatnoj stopi trenutno u Hrvatskoj te o povoljnim rokovima otplate koji se, primjerice, za turizam kreću od 12 do 17 godina, uz poček od četiri godine. Ovi novi uvjeti, nastavio je ministar Maras, namijenjeni su ponajviše malim i srednjim poduzetnicima koji, od ukupnog broja poduzetnika u Hrvatskoj, čine 99 posto.
Samo je prošle godine preko HBOR-a odobreno 1.534 kredita u ukupnom iznosu od 6,57 milijardi kuna od čega je, kada je riječ o iznosu kredita, najviše (44 posto) odobreno za kategoriju izvoz i turizam - rekao je predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev. Dodao je kako je cilj ove nove mjere potaknuti modernizaciju poslovanja i nova ulaganja u turizam, industriju, poljoprivredu i ribarstvo te energetsku učinkovitost, zaštitu okoliša i obnovljive izvore energije. Kada je riječ o turizmu, nastavio je, riječ je o, prije svega, ulaganjima u izgradnju novih hotelskih kapaciteta više kategorije, proširenju turističkih sadržaja, ulaganju u razvoj ruralnog turizma te izgradnju ili adaptaciju energetski učinkovitih hotela.

Izvor: www.mint.hr