• hr
  • en
  • de
  • it

Nisam vam neprijatelj, jedrite u miru!

Jedriličarski klub "Orsan" i Veslački klub "Neptun" podnijet će Upravnom sudu zajedničku tužbu za poništenje građevinske dozvole koju je tvrtki "Laguna trade" Franje Pašalića izdalo Ministarstvo graditeljstva za gradnju marine Gruž u Dubrovniku. Odlučili su tako jednoglasno članovi JK "Orsan" na izvanrednoj skupštini.
Okupljeni orsanovci željeli su doznati što i kako želi graditi Pašalić i u čemu će "izgradnja marine Gruž ugroziti koncesiju i opstojnost Jedriličarskog kluba 'Orsan'", kako je navedeno u pozivu, na koji se, međutim, nisu odazvali čelni ljudi Grada Dubrovnika, Dubrovačko-neretvanske županije te lučkih uprava i Kapetanije.
Tužba koju će podignuti JK "Orsan" i VK "Neptun" zalog su za daljnje razgovore s koncesionarom marine Gruž, pa su se članovi zauzeli i za to da se u daljnjim pregovorima sačuva "Orsan" i njegova koncesija, te da se za klub od investitora koji dolazi graditi susjednu marinu pokuša dobiti što više.
Članovima je pročitano i pismo koje je "Laguna trade" uputila "Orsanu", kojim ih poziva na razgovore, a gdje investitor izvanrednu sjednicu Kluba smatra pozivom na nekakav imaginaran obračun i u javnosti izaziva osjećaj nepotrebne netrpeljivosti između investitora marine Gruž i JK "Orsan". Iz "Lagune trade" pišu da ne ugrožavaju opstojnost klubova "Orsan" i "Neptun", te da je bojazan da članovi i djeca klubova neće imati gdje trenirati, potpuna besmislica, stoji u Pašalićevu pismu.
I nakon najave tužbe iz "Orsana" smiruju tenzije. Pašalićev odvjetnik Ante Kačić u ime investitora ponavlja da nema potrebe podizati tenzije i stvarati neprijateljstva jer marina Gruž neće utjecati na aktivnosti JK "Orsan" i VK "Neptun", a tvrdnja da će u pitanje doći treninzi jedriličara i veslača nema nikakva smisla.
- Mi smo našu reakciju na skupštinu iznijeli i samo možemo ponoviti da se koncesijska dobra ni u jednom dijelu ne preklapaju. Građevinska dozvola izdana je u potpunosti u skladu sa zakonom. Osporavanje ovog projekta je isključivo spekulacija pojedinaca - navodi Kačić reagirajući na skupštinu "Orsana".
Vodstva "Orsana" i "Neptuna" bojazan za svoje djelovanje nalaze u tome što nisu dobili na uvid cjelovitu građevinsku dozvolu za marinu Gruž sa svim njezinim prilozima. Razloge za tužbu našli su u Studiji utjecaja na okoliš ove marine, koju su izradili stručnjaci Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a kojom je predviđeno da marina Gruž bude znatno drukčija nego je to predvidio prije doneseni UPU Gruški akvatorij.
Orsanovci ističu kako je iz nje jasno da je jedini pristup marini u dijelu ljetnih vezova preko platoa "Orsana", te da se ulaz i izlaz plovila preklapa s njihovom koncesijom, odnosno da se od njih očekuje da se za 20-ak metara povuku unutar svoje koncesije.
Govori se i o preseljenju Veslačkog kluba "Neptun" u Solitudo kako bi se na taj način osigurao prolaz do ljetnih vezova buduće marine, jer ako se to realizira, kako je rekao Marko Potrebica, predsjednik VK "Neptun", ni jedan četverac ni osmerac neće moći baciti u more.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr