• hr
  • en
  • de
  • it

Nikos Tsakos mogući kupac Jadroplova

Grčka je desetljećima imala nedodirljivi status najjače brodovlasničke nacije na svjetskim morima. Unatoč turbulencijama na pomorskom tržištu i kriznoj omči koja je i poslovično (pre)zadužene Grke prisilila na oštre mjere štednje, poduzetnici iz te države zadržali su lidersku ulogu, pa se grčka trgovačka flota, koju čine 4894 broda, smatra najvećom na svijetu.
Egejski i jonski brodari, prema najnovijim statistikama koje je objavila brokerska kuća "Clarkson's", u svojem vlasništvu imaju 10,5 posto globalnih brodskih kapaciteta, pri čemu su prvi po broju tankera, a na drugome mjestu kod brodova za prijevoz sipkih tereta te "plinaša" i "kontejneraša". Da na toj razini ne namjeravaju stati, dokazuje i podatak da naručitelj svake pete novogradnje koja se trenutačno gradi na navozima od Dalekog istoka do Europe dolazi iz - Grčke.
"Clarkson's" je objavio i popis 10 najmoćnijih Grka u pomorskom biznisu, a zanimljivo je da se na šestome mjestu nalazi i Nikos Tsakos, čije se ime spominje kao jednog od potencijalnih privatnih vlasnika splitskog "Jadroplova". No, krenimo redom, jer je na vrhu ljestvice John Angelicoussis, čovjek koji sa svojih 114 brodova, ukupne nosivosti 20,6 milijuna tona, ujedno zauzima i osmo mjesto na svijetu. Pod njegovim nadzorom su kompanije "Anangel", "Maran Tankers" i "Maran Gas".
Slijedi ga George Economou, vlasnik tvrtki "Cardiff Marine" i "Dryships groups". U njegovoj floti plovi 128 brodova s ukupno 16,4 milijuna tona nosivosti. Gotovo trećina njegove flote plovi pod zastavom matične države, ali još je znakovitije da se za Economoua trenutačno grade 22 plovila. Na trećem mjestu "interne" ljestvice nalazi se George Prokopiou koji posjeduje 95 brodova pod zastavom kompanije "Dinacom", čija ukupna nosivost iznosi gotovo 12,5 milijuna tona.
U visokom društvu nalazi se i jedna dama, a riječ je o Angeliki Frangou, koja na globalnom popisu trenutačno drži 19. mjesto. Zajedno sa svojim suradnicima upravlja sa 117 brodova, čija nosivost premašuje 11 milijuna tona. Na petome mjestu je Petros Papas, vlasnik kompanija "Ocean Bulk", "Star Bulk" i "PST Tankers", u čijim flotama brode 83 plovila.
Našim čitateljima svakako je najzanimljiviji već spomenuti Nikos Tsakos, jer grupacija kompanija pod njegovim nadzorom upravlja raznim vrstama brodova, i to sa 62 tankera, 12 bulkera, sedam kontejnerskih brodova i jednim Ro-Ro brodom. Riječ je o floti čija nosivost neznatno premašuje osam milijuna tona. Slijedi ga Peter Livanos, vlasnik kompanija "Euronav" i "GacLog", koje raspolažu s 48 brodova, ukupne nosivosti osam milijuna tona.
Na osmome mjestu je Viktor Restis pod čijim su upravljanjem 84 broda, ukupne nosivosti 7,2 milijuna tona. Bolji poznavatelji prilika u Grčkoj upozoravaju da je Restis često na udaru tamošnje policije i pravosuđa, ali i da je poslovno povezan s nekim ulaganjima u nama susjednoj Crnoj Gori. Pretposljednji unutar Top 10 je Diamantis Diamantidis čija kompanija "Marmaras Navigation" posjeduje 52 broda, od kojih su 42 registrirana u Grčkoj, a nosivost im iznosi nešto više od sedam milijuna tona. Deseti je Andreas Martinou, a njegova "Minerva Marine" upravlja s 54 broda, ukupne nosivosti 6,4 milijuna tona.

 

20,6 milijuna tona iznosi ukupna nosivost 114 brodova u vlasništvu Johna Angelicoussisa, najvećega grčkog brodovlasnika
62 tankera, 12 bulkera, sedam kontejnerskih brodova i jedan Ro-Ro brod posjeduje Nikos Tsakos

 

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr