• hr
  • en
  • de
  • it

Nikad manji Croatia Boat Show

Od nautičkog sektora godišnje se utrži 800 milijuna eura.

Na prostoru splitskog Mandrača na Rivi otvoren je 15. po redu Croatia Boat Show. "Nažalost višestruko manji od onoga što smo na ovom prostoru mogli vidjeti posljednjih 5 godina", priznaje organizator Vicenco Blagajić.
"Zadnjih nekoliko godina definitivno nikad manje. Namjerno smo ga ove godine ' stisnuli' površinski jer nismo htjeli imati velike troškove. Manji je, ne toliko po broju izlagača i broju plovila, koliko po površini. Jednostavno nema velikih brodova. Mislim da na sajmu ima nekih 100-njak plovila na sajmu, što u moru, što na kopnu, ali njihov prosjek je puno manji nego 2007. i 2008. godine kada su brodovi bili prosječno veliki 20 metara", rekao je Blagajić.
Razlog tome je loša situacija u nautičkoj branši, pa nije pomoglo ni to što su organizatori domaćim izglačima omogućili besplatno predstavljanje.
"Je li recesija sama kriva za to, jednim glavnim dijelom da, međutim ima tu sigurno još drugih razloga, pa i sama porezna represija, pa i ljudi koji imaju novaca jednostavno više ne žele kupovati brodove. Mnogi se riješavaju, prodaju svoje brodove. Jedan ekskluzivni podatak do kojeg sam došao u zadnjih mjesec dana je da je mnogo hrvatskih brodova u vlasništvu Hrvata i regije, koji su protekle godine bili izloženi na sajmu u Splitu, prodano, većina njih je otišla u Tursku", otkrio je Blagajić. Dodaje kako se nada da će se ova situacija bitno promijeniti ulaskom Hrvatske u Europsku uniju. Važnost nautičkog sektora ne može se podcijeniti jer se od njega godišnje utrži 800 milijuna eura, kaže Boško Ercegovac, načelnik u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture.
"Najveći dio toga odnosi se na djelatnosti iznajmljivanja plovila čarter, a drugi po važnosti su prihodi luka nautičkog turizma. 60.000 stranih jahti i brodica bilo je prošle godine u Hrvatskoj. Skoro 3.000 aktivnih čarter plovila. Više od 600.000 nautičara su samo neki od statističkih pokazatelja koji daju onu pozitivnu sliku jednog segmenta koji ostvaruje dobre rezultate svih ovih godina", kaže Ercegovac i dodaje da ulaskom u Europsku uniju dolaze nova pravila.
"Ono što je najznačajnije, izjednačavaju se prava i obveze svih nautičara, i hrvatskih i stranih. Neka od tih prava počet će se primjenjivati od 1.7., a uglavnom od 1.1.2014. godine. Recimo, za strane nautičare se ukidaju popisi osoba, nešto što je bilo ograničavajući faktor daljnjeg razvoja. Objektivno, sve obveze će biti iste za sve koji plove po hrvatskom Jadranu", poručio je Ercegovac.
Blagajić upozorava kako političari često miješaju dobre rezultate u čarter turizmu s malom brodogradnjom.
"Čarter je namijenjen stranim gostima koji iznajme brod, vlasnici čarter kompanija su većinom stranci. Brojke koje kažu o uplovljavanju plovila u Jadran ljeti su isto tako vezane za strance. Oni dođu, plate nekakvu vinjetu i odu doma. Međutim, tu nema gospodarstva, gospodarstvo je u prodaji, u izlaganju, tako da je taj segment nažalost, u jednom velikom problemu", istaknuo je Blagajić.
A zbog krize ove godine na sajmu nema megajahti, uglavnom su zastupljene manje brodice.
"Ove godine su jako zastupljeni katamarani i jedrilice, taj segment nije toliko ugrožen. To je nešto što radi i što je najviše vezano za čarter. Ima tih manjih brodova, gumenjaka, pa i nešto opreme. U principu se za naše ljude dosta toga može vidjeti. Isplati se doći, a dali smo jednu atraktivnu ponudu, a to je da je danas i sutra besplatan ulaz za sve posjetitelje", poručio je Blagajić.
Posjet prva dva dana sajma je besplatan, dok će se druga dva dana naplaćivati ulaznica po cijeni od 25 kuna.

Izvor: www.ezadar.hr