• hr
  • en
  • de
  • it

Nijemci su ‘pobjednici sezone’

Zadar je u proteklih nekoliko godina napravio iskorak na kojemu mu zavide druge turističke destinacije i postao jedan od najturističkijih gradova u Hrvatskoj, a niz njegovih atraktivnosti se pokazuju kao čest motiv dolaska baš u Zadar. Potrebno je još obogatiti turističku ponudu na otocima i u zadarskom zaleđu, tu još ima prostora za napredak, a neki projekti u tom pravcu već postoje, izjavio je u Zadru ministar turizma Veljko Ostojić na prijemu kojega je dogradonačelnik Dražen Grgurović priredio za podpredsjednika njemačkog ADAC-a Maxa Sticha.
- U cijeni turističke usluge 50 posto je poslovni, a 50 posto je emocionalni dio koji se ne može platiti i novcem izraziti. U 48 sati u Zadru sam oduševljen gostoljubivošću i prijateljskim prijemom kojim sam dočekan, ovo je iznimno lijep i zanimljiv grad koji može biti turistički dragulj cijele regije, rekao je Stich po čijoj ocjeni Hrvatska nije jeftina, nego je zemlja s povoljnim cijenama za usluge koje pruža.
Potrebno je dugoročno poboljšavati kvalitetu usluga čije poskupljenje treba argumentirati jer, primjerice, ugradnja novih prozora teško može biti razlog poskupljenju, poručio je svojim domaćinima Stich podsjećajući da se Hrvatska nalazi među pet Nijemcima najomiljenijih turističkih destinacija i da interes Nijemaca za odmor na Jadranu još raste, a oni koji su bili tu primjećuju čistoću i urednost obale, rekao je Stich.
Ministar Ostojić je naveo da su Nijemci u prvih sedam mjeseci ostvarili 15 posto više noćenja nego lani, te da je skok u srpnju čak 22 posto, ali da tek u naredna dva-tri tjedna slijedi „hotelska špica" jer je od Istre do Splita teško pronaći slobodnu sobu, pa popunjenost kapaciteta omogućuje i veću cijenu turističkih usluga.

U svemu tome, uz Nizozemce, upravo su Nijemci „pobjednici sezone", ustvrdio je ministar Ostojić. Generalni konzul u Njemačkoj Vladimir Duvnjak je podsjetio da je razvojem prometne infrastrukture Hrvatska postala puno bliža Njemačkoj čiji su turisti na sedam-osam sati vožnje, te da treba sve napraviti kako bi Jadran postao „Bavarsko more" i ne samo sezonska, već i cjelogodišnja destinacija njemačkih turista.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr