• hr
  • en
  • de
  • it

Nijemci: Hrvatska će profitirati na grčkim nevoljama

Dok su oči poslovnog svijeta najvećih turističkih zemalja uprte ovih zimskih mjeseci u Njemačku, čiji su građani u svijetu prošle godine ostavili galantnih 60 milijarda eura na putovanjima, zbog čega se odmorišne velesile bore za dio toga prihoda, hrvatske „turističke dionice" danas doista dobro stoje na tom tržištu.
Osim odlične prodaje i rezervacija odmora, nepodijeljenih simpatija Nijemaca za novu članicu EU obitelji, Hrvatskoj se iz Bavarske smiješe i vrlo ozbiljni veliki investitori u turističkom sektoru!

Iako nitko službeno ne govori o kojim se investicijama radi, znakovito je da nam je Dietmar Gunz, vlasnik i predsjednik FTI-ja, jednog od najvećih njemačkih organizatora putovanja, kazao proteklih dana u Muenchenu „kako će promjene makrekonomskih okvira poslovanja u hrvatskom turizmu, prvenstveno niža stopa PDV-a koje je najavila Vlada, sigurno dovesti do konkretnih aktivnosti investitora u Hrvatsku kojima će troškovi rada i ulaganja u turizam biti isplativiji, a sezona duža, što će Hrvatsku učiniti investicijski atraktivnom zemljom". Kada se zna da je u isto vrijeme proteklog vikenda u Muenchenu i potpredsjednik bavarske vlade Martin Zeil na susretu s ministrom turizma Veljkom Ostojićem iskazao zanimanje za katalog potencijalnih investicija u hrvatski turizam kako bi informirao bavarske investitore, jasno je da bi nam iz Bavarske uskoro, osim oko 600 tisuća gostiju, mogle stići i novi milijuni eura ulaganja u neku od 14 neprivatiziranih turističlkih tvrtki u državnom vlasništvu ili neku od „green field" turističkih investicija.

Čak i ako se u realne okvire stavi trenutni dvoznamenkasti porast rezervacija za odmor na Jadranu ove godine (koji će se istopiti sa završetkom popusta za rane rezervacije), poslovne informacije njemačkih turoperatora na najvećem bavarskom sajmu turizma FREE, govore da je Hrvatska među „top pet" najtraženijih odredišta u Njemačkoj u ovoj godini!

Ispred nas su, po potražnji i informacijama za putovanje, ovog trenutka samo turistički divovi Španjolska, Italija, Turska i Austrija.
No, potražnju iz Bavarske na kraju veljače tek treba pretočiti u rezervacije i prodaju, optimistično ali i oprezno naglašavaju najveći partneri hrvatskog turizma u Njemačkoj, koji su zadovoljni rastom prodaje i šansom da Hrvatska i ove godine pridobije neke nove njemačke goste.
- Činjenica je da je Hrvatska jedna od zemalja koje će profitirati zbog problema u drugim zemljama (Grčka i sjevernoafrričke zemlje) i „posuditi" dio gostiju koji su ranije odlazili u neke druge destinacije. Pravi izazov će biti zadržati sve one koje ste lani tako pridobili i osvojiti srca novih za dolazak k vama, a to je veliki posao koji tek slijedi idućih mjeseci. Mislim da Hrvatska može imati i puno više od 1,62 milijuna Nijemaca koliko ih je lani stiglo, ali o vama ovisi koliko će vam dugo trajati sezona, a ne o gostima - kazao nam je u Muenchenu Dietmar Gunz, vlasnik FTI-a, četvrtog najvećeg njemačkog turoperatora s 2,7 milijuna putnika godišnje i prihodom od 1,4 milijarde eura.

U prilog trenutno dobrom ozračju uoči početka ovogodišnje predsezone u Hrvatskoj ide svakako i gospodarski oporavak u Njemačkoj čija automobilska industrija bilježi porast proizvodnje i prodaje, prestanak straha za radno mjesto i plaću, zbog čega će Nijemci radije štedjeti na svakodnevnim troškovima nego na odmoru koji zovu najboljim tjednima u godini, kaže Mato Radić, direktor HTZ-a za Njemačku, podastirući najnovije rezultate anketa o putovanjima u Njemačkoj.
Prema njima već sada polovica od oko 80 milijuna Nijemaca planira pakiranje kovčega radi putovanja barem jednom ove godine i na tom putu planiraju potrošiti 1012 eura po osobi, što je za oko 60-ak eura više nego lani.
- No, jako će paziti gdje i kako troše novac jer im je rast cijena benzina za čak 30 posto u protekloj godini dana značajno povećao troškove putovanja. Zbog toga bi se u problemima mogle naći Dalmacija i otoci prema kojima autogosti najduže putuju, a onda ih tamo dočekaju još i skupe trajektne karte. To su stvari o kojima moramo voditi računa želimo li dovesti goste, jer oni će sve to izračunati - kaže Selimir Ognjenović, direktor ID Riva Toursa.

S druge, pak, strane, probleme sjevernoafričkih zemalja i Grčke ovog trenutka u Njemačkoj najbolje koristi za svoj turistički uzlet Turska s aranžmanima od po 300 eura s uključenim avioletom i tjedan dana hotelskog pansiona, a sličan se u Hrvatskoj u istim terminima ne može kupiti za manje od 500 eura!

Opet se traže agencije
"Veliki povratak otpisanih", tako njemački mediji nazivaju veliki povratak na poslovnu scenu njemačkih turističkih agencija. Naime, nakon niza godina u kojima su ustupale pred online rezervacijama, 2011. godine su njemačke agencije zabilježile rast prometa putnika. Gosti, tvrdi se, žele osobni kontakt, detaljne informacije, mogućnost da se nekome požale ako nešto nije u redu i sugestiju za izbor najboljeg mjesta odmora.
KAMO ĆE NIJEMCI U 2012. GODINI (u postocima)

NJEMAČKA...........................24,5
ŠPANJOLSKA.........................8,9
ITALIJA....................................5,1
TURSKA..................................4,6
HRVATSKA.............................2,3
AUSTRIJA...............................2,2

Izvor: www.hic.hr