• hr
  • en
  • de
  • it

Ni Komižani ne žele Zrće u svome mistu

Hvar i Komiža su ludi - svakotjedna navala mladih partijanera u sklopu takozvanog "The Yacht Weeka" koji se s pedesetak jedrilica usidre u valama i mjesnom stanovništvu i "običnim" turistima priušte pakao dosegnula je kulminaciju pobunom građana i peticijama za obuzdavanje raskalašene mladeži koja pohara njihova mjesta i tjera goste željne mira!
Riječ je o turi koju organizira tvrtka "European Travel Ventures" sa sjedištem u Londonu, tijekom koje 200 do 500 mladih obilazi Vis, Komižu, Šćedro, Hvar i Šešulu na Šolti, na brodovima tulumare uz goleme decibele, a potom se iskrcaju u gradove i tada pijani bauljaju stvarajući krš i lom. Ostali turisti zbog buke bježe iz apartmana, a mještani se groze pijanih omladinaca koji se valjaju i povraćaju po ulicama, čemu je svjedočila reporterska ekipa "Slobodne" koja se upravo tada zatekla u Hvaru.
Nakon što su Hvarani "pukli", a gradska vlast razmišlja o prekidu gostoprimstva, i tristotinjak Komižana potpisalo je peticiju koju su uručili gradonačelnici Tonki Ivčević, navodeći kako im je ozbiljno narušen javni red i mir, ugrožena sigurnost sidrenja u gradskoj luci, onečišćena gradska plaža, te u velikim razmjerima ugrožena livada morske cvjetnice purića.

Ugroženo zdravlje
- Svrha posjeta navedenih grupa ljudi je isključivo jednokratna noćna zabava na obližnjoj plaži Kamenice uz prekomjerno konzumiranje alkohola, vrisku, galamu i divljanje kako na kopnu tako i na moru. Ometanje javnog reda i mira traje od dolaska jahti oko 16 sati pa do njihova odlaska sljedećeg jutra oko 9 sati.
Kršenjem odredaba o javnom redu i miru pokazuju nepoštovanje prema građanima Komiže i njihovim dugogodišnjim gostima koji s obiteljima dolaze u Komižu kako bi se odmorili i uživali u miru, ne pokazuju nikakav respekt prema ostalim nautičarima koji zajedno s Komižanima trpe cjelonoćnu buku, sasvim su indiferentni prema prirodnim ljepotama, kulturi i povijesti otoka Visa i Komiže - stoji u tekstu peticije, u kojoj se ističe kako iza jahti ostaje zagađenje fekalijama i smećem u gradskoj luci što ugrožava zdravlje ostalih kupača, a na koncu se traži i hitna zabranu sidrenja jahti.
- Ponašaju se kao barbari jer to očito ne mogu raditi u državama iz kojih dolaze - komentira Mićo Sviličić iz Komiže, dok Joško Marinković u ime potpisanih na peticiji drži kako su ih "weekovi" pregazili i kako im jednostavno nije mjesto u naseljenim sredinama.
Hvarski dogradonačelnik Fabjan Bronzović kazao nam je da će gradska uprava "oštro presjeći dolazak partijanera s jahti u grad, jer tamo stvaraju nered", te da se "o drugim, izdvojenim lokacijama može razgovarati s organizatorima".
- Doista nije problem u tome što nam dolaze gosti svih generacija i sve ih jednako cijenimo, ali ne možemo dopustiti iživljavanje nad javnim mirom i redom u gradu. Ovakvi incidenti nam zaista ne trebaju. Organizatori imaju cijelu zimu, neka razmisle i predlože alternativna rješenja, ali na ovaj način više nećemo surađivati - rekao nam je Bronzović.

Stella: Zabrane nisu dobre
Joško Stella, direktor Turističke zajednice splitsko-dalmatinske, navodi kako lokalna vlast ima ovlasti i obavezu odgovoriti na incidente koji se događaju u njihovim mjestima, ali preporučuje oprez kako pojedinačni slučajevi neprimjerenog ponašanja ne bi bili izjednačeni s masovnim neredom.
- Nikome nije u interesu da razularene horde razbijaju po mjestima, ali valja biti pažljiv i procijeniti jesu li to redoviti incidenti vezani uz dolazak grupa koje se spominju ili sporadični slučajevi. Zabrane dolaska turistima nikad nisu dobre i mogu naštetiti imidžu koji mjesta grade dugo godina. Nisam za ekstremne mjere i najbolje bi bilo kad bismo mogli pomiriti interese turista s poštivanjem javnog reda i mira. Na lokalnim vlastima je da to procijene - kaže Stella.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr