• hr
  • en
  • de
  • it

Nesreće na moru

hr

Tijekom četvrtka, 7. listopada 2021. godine, zbog pogoršanja vremenskih uvjeta na moru, neiskustva i neodgovornog ponašanja nautičara, Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru MRCC Rijeka i lučke kapetanije zaprimile su više poziva u pomoć.

U 08.40 sati zaprimljen je MAYDAY poziv s jedrilice koja je ostala bez pogona zbog zapetljaja konopa ili mreže u brodski vijak. Jedrilica se nalazila blizu uvale Opat na Kornatima, a na njoj su se nalazile dvije strane državljanke koje su plovilo iznajmile od charter tvrtke. Ribarica je oslobodila jedrilicu te ih je teglila na sigurno mjesto u uvali Opat.

Lučka kapetanija Zadar zaprimila je u 12.05 sati informaciju o brodici koja se nasukala blizu grupe otočića Tri Sestrice. Uslijed prodora mora brodica je tonula te se tražila hitna evakuacija. Na brodici se nalazilo sedam stranih državljana. Brodica Lučke kapetanije Zadar "RH 2 ZD" u 12.15 sati isplovila je prema poziciji nasukanja i na istu je došla u 12.35 sati te je počeo prekrcaj posade s nasukane brodice. Desetak minuta kasnije na mjesto nesreće došlo je i plovilo Pomorske policije, a brodica lučke kapetanije prevezla je unesrećene prema Zadru gdje je ustanovljeno kako među njima nema ozlijeđenih. Charter tvrtka će poslati svoje plovilo kako bi nasukanu brodicu oteglili na sigurno mjesto. Na mjestu nesreće nema onečišćenja mora, a daljnji očevid događaja provest će Lučka kapetanija Zadar.

U 15.35 sati zaprimljen je još jedan MAYDAY poziv kod otočića Čavlin koji se nalazi jugozapadno od otoka Murtera. Zatražen je hitni medicinski prijevoz za ozlijeđenog člana posade te spašavanje uslijed lošeg vremena. Na jedrilici se nalazilo troje stranih državljana koji nisu mogli spustiti jedra, a korištenjem motornog ne uspijevaju dobro upravljati jedrilicom. Prema mjestu događaja isplovilo je plovilo lučke kapetanije M/B "Šibenik" i plovilo charter tvrtke koja je jedrilicu dala u najam. Posada M/B "Šibenik" unesrećene pronalazi kod uvale Tratinska na otoku Žirje gdje su ozlijeđenu osobu prekrcali na svoje plovilo i prevezli je do Šibenika gdje ga je preuzelo vozilo hitne medicinske pomoći. Jedrilica je privezana za plutaču u uvali Tratinska gdje će ostati do smirivanja vremena.

Izvor: https://mmpi.gov.hr/vijesti-8/uslijed-pogorsanja-vremena-veci-broj-nauticara-zatrazio-pomoc/22959