• hr
  • en
  • de
  • it

Neočekivano - PDV u turizmu raste na 25 posto

Porez na dodanu vrijednost ove će godine u turizmu porasti na vrtoglavih 25 posto, što je suprotno najavama novog ministra turizma Veljka Ostojića nakon preuzimanja ove funkcije s promjenom vlasti, što je zapravo bio i jedan od njegovih glavnih aduta.
Veliko je to razočaranje za sve u turističkom sektoru koji su očekivali da će jedno od prvih velikih i pompoznih ministrovih obećanja biti ispunjeno i prije početka nove turističke sezone bez obzira na to što se u zadnje vrijeme najavljuje porast PDV-a na čak 25 posto.
Međutim, Vlada je u četvrtak odlučila da će stopa PDV-a u turizmu rasti na 25 posto, a i dalje će ostati međustopa od 10 posto za smještaj. Ovakav potez Vlade najviše će opteretiti ugostitelje koji već sada imaju stopu od 23 posto.

Ministar Ostojić pojašnjava da bi tek početkom 2013. PDV u turizmu trebao pasti na 10 posto, što smatra strateškom odlukom.
- Veseli me što je danas najavljeno da će se stopa PDV-a u turizmu početi primjenjivati početkom sljedeće godine. To je prvi put da Vlada diferenciranom stopom zauzima poseban položaj prema turističkom sektoru, što daje dodatni poticaj razvoju sektora i investicijskim atraktivnostima, komentirao je Ostojić ovaj potez Vlade.
- Ovo je velika pobjeda turističkog sektora jer je riječ o strateškoj odluci. Ugostiteljima i svima ostalima poručujem da se strpe par mjeseci, kazao je Ostojić.

Svoje razočaranje najnovijom odlukom Vlade nije mogao sakriti predsjednik Uprave rovinjskog hotelijera Maistre Tomislav Popović, koji je smatrao, kao i ostali njegovi kolege, da će obećanja biti ispunjena odmah s obzirom na to da Ostojić dobro zna kako posluje sektor i koje su njegove poteškoće.
- Očekivali smo rasterećenje, a ne opterećenje sektora. Trenutno na to izdvajamo između 75 i 76 milijuna kuna, a svaki pomak od jedan posto za nas znači oko dodatnih pet milijuna kuna, komentirao je Popović najnovije porazne porezne vijesti.
Najviše su, što se moglo i očekivati, razočarani ugostitelji. Ne tako davno u svim se medijima pričalo kako će upravo zbog tog značajnog smanjenja PDV-a s 23 na osam do deset posto konačno biti jeftiniji. Ipak, za to će se morati strpjeti, ako prežive ovu godinu, dodaje Miroslav Folnegović iz Udruženja ugostiteljskih djelatnosti pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Najavljuje da će zbog novog nameta sigurno propasti niz lokala i restorana.

Izvor: www.glasistre.hr