• hr
  • en
  • de
  • it

Nema ukidanja brodskih linija

Umirujuće vijesti za stanovnike šibenskih otoka odaslane su sa sastanka predstavnika Ministarstva pomorstva i lokalnih vlasti Šibensko-kninske županije.
- Neće biti nikakvih ukidanja brodskih linija za šibenske otoke, posebno ne na šibenskom plovnom području, koje je najmanje na Jadranu. U javnosti je pogrešno stvorena fama o ukidanju linija - kazao je Zdenko Antešić, zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture.
Podsjetimo, dosta bure među šibenskim bodulima podigao je prijedlog racionalizacije obalnog linijskog prometa. Predviđao je ukidanje linija Brodarica - Krapanj te Vodice - Prvić, koja, doduše, nikad nije ni zaživjela. Također, predloženo je pretvaranje brzobrodske linije za Žirje u klasičnu, smanjenje broja polazaka za taj najudaljeniji otok šibenskog arhipelaga, te smanjenje kapaciteta broda koji povezuje Zlarin i Prvić sa Šibenikom i Vodicama.
Detaljnije je o najavljenoj racionalizaciji na šibenskom području govorio Ivo Baldasar, ravnatelj Agencije za obalni linijski promet.
- Još ćemo raspravljati o svakoj liniji posebno, konačne odluke nisu donesene. Na šibenskom području planirana je ušteda od 820 tisuća kuna. Pola milijuna kuna želimo uštedjeti na liniji Brodarica - Krapanj, ali ne tako da je ukinemo, nego da njezino sufinanciranje prijeđe s države na Grad Šibenik. Preostalih 320 tisuća kuna namjeravali smo uštedjeti smanjenjem broja polazaka broda za Kaprije i Žirje.
Međutim, udruženi Kaprijani i Žirjani iznijeli su nam takve argumente da ćemo i tu odluku zasigurno redefinirati. Želim naglasiti da nismo ukinuli ni liniju Vodice - Prvić, koja nikad nije profunkcionirala. Ostavili smo mogućnost da ona u budućnosti ipak zaživi. Za kraj sam ostavio najvažniju liniju šibenskog arhipelaga, a riječ je o liniji Šibenik - Zlarin - Prvić - Vodice, koja je krvotok ovog područja i tu nećemo ništa dirati - objasnio je Baldasar.
Jesu li otočani zadovoljni nakon jučerašnjeg sastanka, upitali smo Antona Dobru, predsjednika Mjesnog odbora Žirje.
- Bit ćemo zadovoljni ako svi naši prijedlozi doista budu i potvrđeni. Što se Žirjana tiče, nadamo se da će konačno doći kraj našoj agoniji s brzobrodskom linijom. Otvoreno navijamo za brod "Melita" koji je mlađi, brži i komforniji od "Brača", koji je jeftiniji samo 45 tisuća kuna - rekao je Dobra.

Uvode se otočne iskaznice
U resornome ministarstvu najavili su i modernizaciju sustava karata u brodskom prijevozu.
- Uočili smo dosta zloporaba kod korištenja subvencioniranih karata, čime se ugrožavaju prava otočana. Već do iduće sezone planiramo uvesti jedinstvene otočne iskaznice za korištenje povlaštenog ili besplatnog prijevoza - najavio je Zdenko Antešić.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr