• hr
  • en
  • de
  • it

Nekadašnji nudistički raj zatrpan strvinama i tonama otpada

Otočić Zečevo, ukupne površine 113.288 četvornih metara, smješten je u Hvarskome kanalu i udaljen je samo oko kilometar od Vrboske. Nekada je bio zaštitni znak hrvatskog nudizma, s primjerenim restoranom i sanitarnim čvorom, tako da je desetljećima nekoliko barkarijola prevozilo i po 200 turista dnevno do otočića. A onda su devedesetih godina prošloga stoljeća zavladale posvemašnja zapuštenost i nebriga, pa je Zečevo s godinama potpuno devastirano, štoviše, danas je zasuto i smećem.

- Tračak nade vidio sam u radnoj inačici "Strateškog marketinga i menadžmenta plana destinacije" koju je 2010. u Jelsi predstavio dr. sc. Ivo Kunst iz Instituta za turizam u Zagrebu, kad je rekao da bi se Zečevo, s obzirom na prikladnu lokaciju i relativnu blizinu Jelse, Vrboske i Bola (Brač), moglo prenamijeniti i koristiti kao svojevrsna kombinacija vrhunskoga kupališta danju, odnosno idealnog mjesta za takozvane "after beach partyje" noću. Premda je otočić nenaseljen i zaštićen još od 1972. godine, što isključuje veći antropogeni utjecaj na šarolikost flore i faune, dopuštala se mogućnost izgradnje prikladnog ugostiteljskog objekta.

No, umjesto da Zečevo doživi renesansu i postane "Zrće srednje Dalmacije", i dalje je zapostavljeno i onečišćeno do te mjere da sada strvine i raznovrstan otpad "krase" jednu od najljepših plaža na području Dalmacije - rekao nam je Veljko Drinković iz Jelse, dugogodišnji turistički radnik, kojemu su dobro poznate prilike na tom otočiću iz bajke. Premda su ovaj dragulj u nisci 1246 hrvatskih otoka nekada posjetili Slavica i Berni Ecclestone, kraljevski par Paola i Albert II. od Belgije, jedan od najpoznatijih svjetskih filmskih redatelja Steven Spielberg i druge poznate osobe, turisti ga danas, nažalost, zaobilaze.
To se događa upravo zbog ekološke zagađenosti, na što je naš sugovornik upozorio i direktora Turističkog ureda TZO-a Jelsa Tončija Makjanića. No, mi smo Drinkovića pitali što bi se moglo učiniti u smislu revitalizacije i korištenja toga značajnoga gospodarskog potencijala, koji bi za Jelsu i Vrbosku trebao biti ono što su Pakleni otoci za grad Hvar.

- Možda bismo najprije trebali zamoliti Boljane da nam Zečevo očiste od smeća, jer oni razmišljaju turistički, za razliku od Jelse. Svi mi manje-više živimo od turizma i morali bismo s puno ozbiljnosti reagirati na ovakvo stanje, koje je doista neodrživo, a što se tiče obnove, mogu reći jedino to da je posljednjih godina nekoliko ljudi bilo zainteresirano za koncesiju i sadržaje koji bi upotpunili našu turističku ponudu.
Eto, i ja sam se, želeći pokrenuti ugostiteljsku djelatnost i na neki način se brinuti o otočiću, još 12. listopada 2011. obratio Agenciji za upravljanje državnom imovinom sa zahtjevom za zakup oko 3000 četvornih metara površine, međutim, ni država se ne ponaša onako kako su to političari obećavali, jer još nisam dobio nikakav odgovor, niti sam, nakon najmanje 50 telefonskih poziva, o tome uopće uspio porazgovarati s mjerodavnim osobama - kazao je Drinković.

 Tonči Makjanić: Na problem Zečeva upozorili smo Općinu Jelsa
- TZO Jelse je u pripremi turističke sezone, surađujući sa školama, udrugama i sportskim klubovima, organizacijski i financijski potpomogao nekoliko ekoloških akcija čišćenja plaža, podmorja, javnih površina i putova. U tom smislu nismo zaboravili ni otok Šćedro, dok smo na problem Zečeva pravodobno upozorili Općinu Jelsa i nadležno Komunalno poduzeće "Jelkom", sa sjedištem u Vrboskoj, pa vjerujem da će se i to u najskorije vrijeme riješiti na opće zadovoljstvo svih nas - rekao je Tonči Makjanić, direktor Turističkog ureda u Jelsi.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr